9. Majstrovstvá sveta IRO vo výkone záchranárskych psov 3. – 6. júla 2003 Frederikssund, Dánsko

9. Majstrovstvá sveta IRO
vo výkone záchranárskych psov
3. – 6. júla 2003 Frederikssund, Dánsko

 

Video - Helena Pavlíková Gičová - MS Dánsko 2003

Video - Helena Pavlíková Gičová - MS Dánsko 2003

Video - Lenka Weissová - MS Dánsko 2003

Video - Lenka Weissová - MS Dánsko 2003

Video - Maroš Turek - MS Dánsko 2003

Video - Maroš Turek - MS Dánsko 2003

 

Celoročný poctivý tréning slovenských psovodov záchranárov vyvrcholil rovnako jako po iné roky aj tento rok Majstrovstvami sveta IRO vo výkone, ktoré týmto vstúpili do svojho deviateho pokračovania. Ich tohtoročným dejiskom sa stalo malebné mestečko na severozápade Dánskeho kráľovstva a po prvý krát v histórii sa na usporiadaní podieľali dve krajiny a dve záchranárske organizácie spoločne. Tohtoročné Majstrovstvá sveta IRO boli výsledkom vzájomnej snahy Redningshunden Danmark (RDA) a švédskeho Svenska Brukshundklubben (SBK). Na adresu usporiadateľov je treba hneď v úvode vzniesť patričnú chválu. Svojej úlohy sa zhostili nadmieru zodpovedne, výsledkom čoho boli preteky vysokej úrovne. Majstrovstvá sveta začali, pokračovali a aj skončili v pokojnom duchu, organizovane a predovšetkým zanechali v návštevníkoch pocit veľkej spokojnosti! Poniektorí z nás, ktorí už zažili atmosféru niekoľkých podobných akcií, zhodne skonštatovali, že usporiadatelia sa pripravili vskutku na všetko, takže to celé ináč než perfektne ani nemohlo dopadnúť.

Tohtoročného svetového šampionátu sa zo Slovenska zúčastnili dve záchranárske organizácie, ktoré sú členmi IRO. Mimochodom International Dog Rescue Organisation (IRO) slávi tento rok 10. výročie svojho vzniku, čo sa zákonite prenieslo aj do atmosféry týchto Majstrovstiev sveta. V značnej miere totiž prebiehali v slávnostnom duchu tohto výročia. Nehovoriac o tom, že práve IRO malo nad celým podujatím záštitu. Vráťme sa ale k našim dvom národným družstvám...

Prvé družstvo pod hlavičkou SKJ tvorili:

  • Ing. Milan Schvarzbacher ako vedúci družstva,
  • Eva Vávrová s nemeckým ovčiakom Arival,
  • Helena Pavlíková – Gičová s nemeckým ovčiakom Chitta Betkin dvor
  • Lenka Weissová s krížencom Rony,
  • Michal Danek s labradorským retrieverom Cindi di Dranel,
  • Ing. Maroš Turek so zlatým retrieverom Tara Avalanche.

Ďalším zástupcom našich farieb bola organizácia Dog Rescue Slovakia – Zväz kynologických záchranárskych brigád SR v zložení:

  • Alena Murgašová vedúca družstva a psovod v jednej osobe, ktorá pretekala s belgickým ovčiakom tervueren Betty – Lou Sixty Six,
  • Denisa Fazekašová s border kóliou Arnica Black Thunderbolt,
  • Jana Šikulová s nemeckým ovčiakom Boss Čierny Ónyx,
  • Jana Koctúrová s veľkým bradáčom Aska Vatikán.

Jednotlivý psovodi so svojimi psami pretekali v ľubovolných kategóriách, na ktoré sa pripravovali. A ako to dopadlo?

Stopa (RH F B)

Práve v tejto disciplíne sme tento rok nemali žiadne zastúpenie. To však ale neznamená, že sa jej žiadna so slovenských záchranárskych organizácií nevenuje. Žiaľ, psovodi, ktorí nám kedysi v tejto kráľovskej disciplíne robili dobré meno, prišli o svojich vycvičených zverencov. Neostáva nám teda nič iné len dúfať, že sa Vladimírovi Polakovičovi (SKJ) a dvojnásobnému prvému vicemajstrovi sveta Igorovi Podmanickému podarí nadviazať na predošlé úspechy aj so svojimi novými psami.

Vyhľadávanie v lese (RH FL B)

Priestor na vyhľadávanie v lese bol na tohtoročných majstrovstvách vybraný s evidentným dôrazom na komplikovanosť. Treba povedať, že nebol vôbec jednoduchý... Veľká plocha vojenského cvičiska, ťažko prístupné časti lesa a rôznorodosť porastu narobili psovodom a hlavne ich psom nemalé starosti. Keď k tomu prirátame ešte dážď, chlad severského Dánska a sem-tam zradný vietor od mora, niet divu, že sme po vyhodnotení mohli konštatovať len 18 splnených limitov v lese z celkového počtu 42 účastníkov tejto disciplíny.
Slovensku urobila veľkú radosť reprezentantka SKJ Eva Vávrová s nemeckým ovčiakom Arival. Táto dvojica našla 4 osoby z piatich možných, za čo získali 158 bodov z 200 a splnili 140 bodový limit. Po úspešnom zvládnutí limitu na poslušnosti (42 bodov) a obratnosti (47), sa nakoniec zaradili na veľmi pekné 10. miesto s celkovým ziskom 247 bodov

 

. Vyhľadávanie v ruinách (RH T B)

K tejto špeciálnej disciplíne treba v prvom rade spomenúť perfektnú prípravu ruín. Organizátori ich umelo vytvorili na ohradenom mieste s možnosťou sledovať dianie a výkon záchranárskeho tímu z neďalekého kopca. Ďalej treba uviesť, že na rozlohu ani charakter nebola táto ruina príliš náročná, ale dosť nezvyklé pre psov boli hlučné rušivé vplyvy: zvuky strojov, výstrely z pištole kaliber 9 mm, dymiace ohne a množstvo náhodne sa pohybujúcich osôb.
Slovensko malo medzi ruinami štvornásobné zastúpenie. Troch psovodov z Dog Rescue Slovakia a jedného z SKJ. Konečné výsledky tejto disciplíny dopadli pre nás nanajvýš príjemne, veď dvaja Slováci mali to šťastie splniť limit a umiestniť sa. Vynikajúce 6. miesto Denisy Fazekašovej so sučkou border kólie Arnica Black Thunderbolt (získali 188 bodov), je znakom veľmi dobrej metodiky výcviku. Nás môže len tešiť, že táto mladá sučka, ktorej tieto majstrovstvá boli mimochodom premiérou na vrcholových podujatiach, dosiahla takýto kvalitný výkon! Pochvalné slová si zaslúžia tiež Ing. Maroš Turek so sučkou zlatého retrievera Tara Avalanche. Ich výkon v ruinách mal hodnotu 141 bodov a celkové 20. miesto.
Ostatným slovenským reprezentantom z oboch organizácií sa v lese a ani v ruinách veľmi nedarilo. Napriek neúspechu je však nutné im poďakovať za ich nasadenie a chuť podať najlepší výkon. Svojím vystupovaním a športovým správaním jednoznačne neurobili hanbu slovenskej záchranárskej kynológii.

Poďakovanie patrí aj Medzinárodnej záchranárskej organizácii IRO, ktorá finančne podporila obidve slovenské družstvá, aby sa mohli týchto majstrovstiev zúčastniť a v neposlednom rade tiež sponzorom našej výpravy U.S. Steel Košice v zastúpení pánmi Christopherom a Jurom a spoločnosti Masterfoods zastúpenej Martinom Necpálom.

9. Majstrovstvá sveta IRO 2003 máme teda za sebou. Nasleduje opäť ten známy kolotoč tvrdej prípravy na 10. ročník, ktorý sa bude konať začiatkom júla budúceho roku v nemeckom meste Wittstock.

Autor: Ing. Milan Schvarzbacher

Skrátené výsledky

 

Stopa RH F B

1.      Peter Schuller (SKV – KHD Rakúsko)

Nemecký ovčiak Pax von Bartl Baum

282 bodov

2.      Tomáš Strouhal (SZBK Česká republika)

Nemecký ovčiak Brago Černý Obelisk

272 bodov

3.      Peter Rondum (RDA Dánsko)

Belgický ovčiak tervueren Golden Shjepherd a Dino

270 bodov

Plocha RH FL B

1.      Nina Morawetz (SKV – KHD Rakúsko)

Nemecký ovčiak Cassi v. Stanglamblick

292 bodov

2.      Johan Hol (NRHB Holandsko)

Belgický ovčiak malinois Halusethas Rosie

292 bodov

3.      Michaela Beck (BRH Nemecko)

Beauceron Maya des Roses d´ Verseau

276 bodov

Ruina RH T B

1.      Nicole Tacha (SVO Rakúsko)

Belgický ovčiak malinois Fox du Tisserand

286 bodov

2.      Theres Jans (REDOG Švajčiarsko)

Amor v.d. Pilzbuche

285 bodov

3.      Magdalena Koczera (SKV – KHD Rakúsko)

Nemecký ovčiak Tassilo a.d. Konigshohle

285 bodov

Hodnotenie družstiev

1.      SKV – KHD Rakúsko – 84 bodov

2.      RDA Dánsko – 63 bodov

3.      REDOG Švajčiarsko – 52 bodov

9.   DOG RESCUE SLOVAKIA – 15 bodov

13. SKJ Slovensko – 7 bodov