Lavínové sústredenie záchranárskych psov 2005

 

Lavínové sústredenie záchranárskych psov

Termín konania:

Február 16. – 20. 2005

Miesto konania:

Chopok - Juh (Nízke Tatry)

Organizátor:

Bratislavská kynologická záchranárska brigáda

 

Aj tento rok sme vo februári zorganizovali päťdňové lavínové sústredenie, ktorého sa zúčastnilo 11 kynologických záchranárskych tímov, okrem Slovákov aj Slovinci. Základným táborom sa nám na tých pár dní stal Dom Horskej služby na Táloch.

Snehové podmienky v Krupovej doline na južnej strane Chopku boli tento rok nanajvýš priaznivé. Miestami výška snehu dosahovala 3 metre. Na tréning sme si vybrali svah so sklonom 45 stupňov, kde vysoký a sypký sneh komplikoval pohyb nielen psom, ale aj psovodom. Občas sa nám podarilo zapadnúť až po hrudník. Denný režim bol rozdelený do dvoch blokov predelených obedom. Doobedňajšiu časť sme venovali vyhľadávaniu snehom zavalených osôb. Osadenstvo bolo rôznorodé, od psa, ktorý videl sneh prvý krát až po psov „lyžiarov“. Vytvorili sme homogénnejšie skupiny a prispôsobili náročnosť úkrytov, tzv. „záhraby“ skúsenostiam a veku psov. Staršie a skúsenejšie psy trénovali na osoby ukryté pod snehom viac ako 1,5 metra a naopak najmladšie začínali hľadaním nezasypaných ľudí. Okrem samotného vyhľadávania zasypaných osôb sme sa venovali aj trénovaniu vyhľadávania predmetov osobnej potreby. Schopnosť psov označovať aj predmety, ktoré mohol mať postihnutý človek pri sebe v čase pádu lavíny, pomáhajú rýchlejšie postupovať pri prehľadávaní lavínového poľa. Ľahšie predmety sa nachádzajú bližšie k čelu lavíny, a tak je vysoká pravdepodobnosť, že zasypaný človek je nad nimi.

Poobedňajší blok tvorili zväčša kondičné tréningy a tréning pohybu vo vysokohorskom lavinóznom teréne.

Piatkový večer sme sa rozhodli stráviť fandením účastníkom súťaže Slovensko hľadá SuperStar v dedine Jarabá, kde je krčma Jarabatá a v nej krčmár s príznačným menom Čiko. Po skončení programu sme všetci svorne rozpútali vlastnú reality show.V sobotný večer sa nám dokonca podarilo byť pri reálnej záchrannej akcii Horskej záchrannej služby. Štart záchranky spustil telefonát snowboardistu, ktorému chýbali dvaja ďalší kamaráti. Kontakt s nimi stratili v lese pri zostupe z Chopku smerom na Trangošku. Do akcie boli zapojení traja záchranári Horskej záchrannej služby a k „profíkom“ sa pripojili aj dvaja dobrovoľný členovia Horskej služby na Slovensku a jeden člen našej brigády. Behom pár minút vyrazil záchranný tím a stratených snowboardistov sa podarilo v priebehu pol hodiny nájsť.