Majstrovstvá Rakúska podľa IPO R – Villach 23.-25.3.2012

Z pozície náhradníkov sme sa dostali do  štartovnej listiny a plní nedočkavosti sme vyrazili do Villachu. Bola to naša prvá previerka po zmene skúšobného poriadku. Chester sa zaradil do zoznamu podľa FLB a Laffe si išla odskúšať  ruinu RH TA.

V piatok nás čakala poslušnosť a to hneď za sebou pod prísnou kontrolou Astrid Laner z Talianska. Ako prvá nastúpila Laffe. Poslušnosť a obratnosť v jednej jednotke zvládla celkom dobre, až na stratu koncentrovanosti pri chôdzi, ktorú sme si vylosovali ako poslednú. Najväčším problémom bol rottweiler v skupinke osôb.  Ale aj napriek tomu bola to druhá najlepšia poslušnosť v kategórii TA, dostali sme 89 bodov.

Chester prišiel na radu hneď po nej, ten už vedel o čo sa jedná. Vždy nám prospeje, ked ide ako prvý do odloženia. Trocha napätia z neho opadne, tak tomu bolo aj teraz. Za neustáleho kvíkania som sa od neho vzďalovala. Poradie cvikov bolo celkom dobré, chôdza ako pri Laffe posledná.  Tentokrát sa rozhodol trochu sa pohrať pri ovládateľnosti na diaľku. Cestou ku kuželu si to prudko zvrtol doľava a vyrazil na prvý stôl podľa svojho rozhodnutia. Dobre zareagoval na povel ľahni už keď bol  2 metre od kužela smerom tahet. Potom už všetko pokračovalo podľa odlosovaného poradia. Konečných 94 bodov bolo pre nás výborným štartom.

Sobota bola v znamení Chesterovej špeciálky. Terén bol neznámy, podľa správ z predošlého dňa veľmi nepríjemný hlavne pre psovodov .  Krátkou chôdzou sme sa dostali k štartu, kde nás čakala pani rozhodkyňa Resi Gerritsen  z Holandska. Rozhodla sa, že si dá ešte kávičku s koláčikom, takže musíme čakať. Mucha uviazaný o strom a ja usadená na pňoch stromov.  Chester podľa zvyklostí dostal do tlamy tlmič a išli sme na začiatok nášho spoločného pôsobenia.  Terén bol tak členitý, že nebolo inej možnosti ako postupovať po stredovej osi a vysielať Chestera na strany. Usporiadatelia vybrali  terén hodný MS, dosť prudké svahy po celej dlžke 300 metrov tak na pravo ako aj vľavo. Prvého figuranta sme sa dočkali asi po 150 metroch už dosť pre Chestera prehľadaného územia. Výhodou bola veľmi dobrá viditeľnosť, čiže už som dopredu vedela, že pracuje na figurantovi a tak som čakala na štekanie. To aj po chvíli prišlo, ale pri pohľade na kopec, ktorý musím zdolať sa mi zatmelo pred očami. So zaťatými zubami, aj kvôli boľavej ruke, som sa driapala po štyroch do kopca. Druhý pomocník ležal na hranici 300 metrov opäť na tom najprudšom kopci. Tretí figurant nedal na seba dlho čakať, ležal v dosť hustej smrečine, dá sa povedať priamo na pochodovej osi smerom dolu. Zabudla som napísať, že pohyb vzduchu nebol žiadny, Chester už prebeho vedľa neho asi na jeden meter, ale do nosa ho nedostal.  Konečne sme sa mohli vrátiť medzi civilizáciu. Pani rozhodkyňa bola Chesterovou prácou veľmi nadšená, škoda jeho prieniku pod celtu pri druhom figurantovi. Za našu prácu sme dostali 188 bodov. Musím povedať že som veľmi hrdá na Muchu, lebo obehať (oblietať)tak náročný terén nebola sranda.

V nedeľu o 12,10 nás čakala ruina na mieste vyhradenom pre stavebný odpad. Rozhodca z Japonska bol veľmi príjemný, asi preto že sme si nerozumeli ani slovo. Ale tlmočník vedel o čo ide. Dvaja figuranti založení na ploche plnej odpadu, betónových skruží....čakali na odhalenie. Laffe, samozrejme nezabudla prebádať aj územie navyše. Prvý figurant nás čakal pod plechovou strieškou asi vo výške 2,5 metra. Štekanie prišlo asi po 3 minútach hľadania.Druhý figurant ležal v betónovej skruži zavretej plastovým krytom. Jednoduché na pohľad. Po vyprostení druhého figuranta k nám pristúpil tlmočník a pýtal sa nás ako by sme pokračovali. Vedela som kde ešte Laffé neprehľadala ruinu, tak sme pokračovali v prehľadávaní. Až na pokyn rozhodcu sme prerušili prácu. Laffe dostala za slabšiu štekačku ohodnotenie 150 bodov, ale spokojné sme odchádzali so skúškou vo vrecku.

Dáša Baňárová

Výsledková listina