Malacky opäť medzinárodne

Tento rok už po druhý krát zorganizovala výcviková škola Dog Academy spolu s Bratislavskou kynologickou záchranárskou brigádou v priestoroch strediska HaZZ v Malackách Medzinárodné sústredenie záchranárskych psov II. Počas troch dní (22. – 24.7.2011) si tu takmer 40 záchranárov zo Slovinska, Čiech a celého Slovenska vymieňali navzájom svoje skúsenosti z výcviku záchranárskych psov.

 

Sústredenie začalo už v piatok večer simulovanou pátracou akciou, ktorá mala za úlohu preveriť psov aj psovodov pri nočnom vyhľadávaní nezvestných osôb zavalených po zemetrasení v poškodených budovách. V sobotu sa už od skorého rána pokračovalo tréningom vyhľadávania na štyroch rôznych pracoviskách, ktoré opäť simulovali poškodené budovy po hromadnom nešťastí. Po obede a krátkom oddychu sa pokračovalo v pracovnom nasadení už aj v neďalekých vojenských lesoch, kde psíci vyhľadávali stratené osoby v neprehľadnom teréne plnom zákopov a rôznych úkrytov využívaných pri vojenskom výcviku. Nevyužitý nezostal ani futbalový štadión v areáli HaZZ, kde sa precvičovali stopy, poslušnosť a obiehanie plient spolu s vyštekaním figuranta. Niekoľko zanietených psovodov dokonca v rámci obedňajšej prestávky stihlo ešte absolvovať aj zlanenie. Slovinský psovodi mali naplánovanú aj prednášku o INSARAG-u (Medzinárodná skupina pre vyhľadávanie a záchranu), ktorá obsahuje odporúčané postupy a metodiky pri medzinárodných ostrých pátracích akciách. Večer sa pri ohníku a výbornom guláši hodnotil uplynulý deň a pripravovala stratégia na ten ďalší. V nedeľu sa trénovalo opäť v priestoroch strediska HaZZ ako aj v lese, opravovali sa chyby z predchádzajúcich dní a pomaly prebiehali aj prípravy na odchod.  

Cieľom takýchto sústredení je predovšetkým nadviazanie spolupráce a výmena skúseností medzi jednotlivými záchranárskymi brigádami z rôznych krajín. Keďže každý používa pri výcviku trochu odlišné metódy, je takýto typ cvičenia prínosom pre všetkých zúčastnených, o čom svedčí aj fakt, že všetci prejavili záujem o najbližšiu podobnú akciu. Tá je naplánovaná na jeseň opäť v Malackách, dúfajme že znova s takou hojnou účasťou a výborným počasím ako tento krát. Takže dovidenia v októbri ...

 

Autor fotiek: Júlia Bukovinská