Medzinárodný deň detí (MDD) 25.5.2008

 MDD - záchranári deťom.

Fotky - MDD 25.5.2008 - 1

Fotky - MDD 25.5.2008 - 2

Fotky - MDD 25.5.2008 - 3

 

V nedeľu 25. Maja 2008 sa na cvičisku BKZB v bratislavskom Ružinove stretlo kopec ľudí, malých I veľkých nadšencov, milovníkov psov. Silu si tu však nemerali psovodi záchranári, ale tí najmenší  - deti, ktoré snáď neskôr budú pokračovať v našej práci v záchranárskej kynológii.

Na 12. ročník Ružinovského preteku sa prihlásilo 25 detí, ktoré sa rozdelili do 2. kategórií. Mladší - kategória A, starší - kategória B. Tento rok ich čakali okrem cvikov základnej poslušnosti i celkom nové, veselé cviky. Áčkari mali napríklad za úlohu, po odložení svojho psíka odkráčať kačákmi po určenej dráhe preč. Ku podivu to psíci zvládali celkom dobre, no poniektorým deťom musel v kačákoch pomáhať rozhodca. Beh detí medzi kužeľmi, v jednej ruke pes na vôdzke a v druhej ruke loptička na lyžičke bol tiež veľmi zaujímavý. Každá padnutá loptička pripravila pretekára o jeden bod. Hlavne niektoré malé deti bojovali s neustále padajúcimi loptičkami. A čo to je bager? V oboch kategóriách sa deti hrali na šoférov bagra. A v roli bagra nebol nikto iný, ako pes. Pes mal za úlohu preniesť loptičku – aport z miesta A na určené miesto B za pomoci povelov a pobádania svojho malého psovoda. Jedinou podmienkou bolo, aby sa psovod nedotkol aportu rukou. Poniektorí šoféri zviedli celkom ťažký boj so svojim bagrom, no nakoniec to všetci zvládli. Najviac však deti bavili prekážky. Každý si hrdo viedol svojho psa po kladine, lavičke na sudoch, preklápačke, šplhom cez prekážku v tvare A, či plazením cez tunel.

Po skončení disciplín v súťaži o najposlušnejšieho psíka, nasledovala súťaž o najrýchlejšieho psíka. Deti bojovali v zmysle fair play, volali na svojich psíkov, čo im hrdlo stačilo, aby ich psík pribehol v čo najkratšom čase. Tým menším sme svojími povzbudzujúcimi pokrikmi pomáhali i my - dospelí. Každý chcel byť tým najrýchlejším, no najrýchlejší môže byť len jeden. Stala sa ňou sučka Lady s Dianou Samolejovou. Aby sme my organizátori mali čas spočítať všetky body, pripravili sme pre deti ďalšie súťažné disciplíny, tento krát bez psov. V skoku vo vreci zvíťazili z mladších Parik Rajták a zo starších Vaneska Schnorrerová. Ďalšou disciplínou bolo fúrikovanie. Mladší s detským a starší s veľkým fúrikom súťažili, kto čo najskôr naloží loptičky a prefúrikuje s nimi cez prekážkovú dráhu. Najlepší čas tu mali Matej Filipčík a Andrej Petrus. V hode loptičiek do koša mal najlepšiu mušku Matej Filipčík a pri zhadzovaní plechoviek jednoznačne všetkých porazila Mária Lipovská. Nakoniec sme pre deti pripravili ešte dve súťaže, v ktorých sme pomiešaním áčkarov a béčkarov vytvorili dve družstvá, a tie medzi sebou súťažili v štafetovom behu cez tunel a v preťahovaní sa lanom. Bolo pekné, ako sa staršie deťúrence zohrali s tými mladšími a spoločne ťahali za jeden koniec. Okolo 15tej hodiny, sa dvanásty ročník ružinovských pretekov slávnostne ukončil. Všetky deti so psíkmi boli ocenené peknými darmi, diplomami a prví traja z každej kategórie získali i trofej v podobe pohára.  Na prvom mieste v kategórii A sa umiestnil Matej Filipčík s malou bradáčkou Dolly, a v kategórii B Janka Gaťová s labradorským retrievrom Ally.

 

Toto všetko by nebolo možné bez nezištnej podpory sponzorov, za čo im my i deti dakujeme.

Hlavný sponzor:  Popular, s.r.o., dovozca krmív BONO

SKJ – Slovenská kynologická jednota

Lemmon Slovakia

KCHPBO

Dog Academy 

Ch. st. „Galov dvor“

5p Bratislava

Yves Rocher

Peter Vatkerti