Pátracia akcia po nezvestnej Ivane Turekovej (†18)

Naši psovodi sa zúčastnili 17.11.2011 na pátracej akcii v súčinnosti s Orava Rescue po nezvestnom 17-ročnom dievčati. Správa z akcie uverejnená na https://www.oravars.sk/clanok/sk/Pokracovanie-patrania-po-Ivane-Turekovej:

"Vo štvrtok 17. novembra sme pokračovali v pátraní po 19-ročnej Ivane Turekovej. Spolu s rodinnými príslušníkmi sa do neho zapojilo 40 dobrovoľníkov z Orava rescue systém a ďalších 50 členov Kynologickej záchrannej brigády z Banskej Bystrice, psovodov záchranárov zo Žiliny, Bratislavy a členov HSnS. Opäť sme prehľadávali oblasť, ktorú určil mobilný operátor. Mal sa v nej nachádzať Ivanin mobil. Napriek viac ako šesť hodín trvajúcemu pátraniu, ktoré sme presunuli aj do oblasti nad bydliskom Ivany v meste, sme neboli úspešní.

V nedeľu 19. novembra vyšlo najavo, prečo. Mŕtvu Ivanu našiel poľovník, pár metrov vedľa cesty na Suchý vrch. Nachádzala sa niekoľko kilometrov od lokality, ktorú určil mobilný operátor. Telefón mala pri sebe a je teda nepochopiteľné, ako mohlo k takému fatálnemu omylu dôjsť. Táto falošná stopa veľkou mierou prispela k neúspechu snahy mnohých ľudí, ktorí sa Ivanu Turekovú snažili nájsť a pomôcť jej.

„Nedôslednosťou a amaterizmom mobilného operátora, ktorý je zo zákona povinný pri ohrození života lokalizovať mobilný telefón, pričom v tejto situácii ho lokalizoval s presnosťou 10 km, vyšlo nazmar viac ako tisíc hodín práce dobrovoľných záchranárov. Dovolíme si povedať, že pri presnejšej lokalizácii, mohol byť mladý život zachránený?“

prehlásil Igor Janckulík, podpredseda ORS.

 

Informácie o pátraní vysielala televízia JOJ v večerných Kriminovinách. Záznam je dostupný v archíve tu.

 

Polícia ďakuje záchranárom za pomoc

15.12.2011

 Spolupráca Orava rescue system s Policajným zborom Žilinského kraja trvá už dlhšiu dobu. Za toto obdobie sme si na účet spoločne pripísali viacero úspešných akcií. Tento rok naše služby využili aj policajti Banskobystrického kraja. Kroky členov ORS smerovali do tohto kraja až trikrát.

Dve pátrania po nezvestných osobách, Márii Rísovej z Kremnice a Karolovi Kubicovi z Muráňa, boli vďaka súčinnosti viacerých zložiek profesionálov a dobrovoľníkov úspešné a podarilo sa ich nájsť. Tretie pátranie po Ivane Turekovej bolo od začiatku sprevádzané nepresnou lokalizáciou mobilného telefónu Ivany od mobilného operátora a nezvestnú nakoniec našiel náhodný turista v inej lokalite, ako operátor určil, približne 10 km od miesta poslednej lokalizácie jej mobilu.

Práca desiatok dobrovoľníkov, ktorí pri spomínaných akciách strávili spolu tisíce hodín, neostala nepovšimnutá. Začiatkom decembra sme z Krajského riaditeľstva policajného zboru v Banskej Bystrici dostali ďakovný list. Polícia nám v ňom ďakuje za spoluprácu pri náročných akciách, ktoré by bez našej pomoci zvládla len veľmi ťažko.
Aj keď ani jeden zo záchranárov a kynológov sa spomínaných akcií určite nezúčastnili pre ďakovný list, všetkých teší, že ich prácu si okrem rodinných príslušníkov nezvestných osôb cenia aj orgány štátnej správy.

Aj to je dôkaz, že spolu dokážeme pomáhať rýchlejšie a efektívnejšie, pričom ani jedna hodina strávená v teréne pri záchranných akciách nebola zbytočná.

Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným členom Orava rescue system, ale aj spolupracujúcim dobrovoľným záchranárom z Horskej služby na Slovensku, dobrovoľnej Horskej služby Banská Bystrica, Kynologickej záchrannej brigády Banská Bystrica, psovodom záchranárom zo Žiliny, psovodom z Martina, Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigáde, dobrovoľnému Hasičskému zboru Martin – Priekopa a ďalším dobrovoľníkom, ktorí sa na týchto pátracích akciách zúčastnili s nami.

M. Pavelek

 

Viac ...