Zemetrasenie Chile február 2010

SANTIAGO DE CHILE - Zemetrasenie v Čile bolo ničivejšie ako nedávne na karibskom ostrove Haiti. Napriek tomu v južnej Amerike zatiaľ hlásia 711 mŕtvych, na Haiti bolo 225 tisíc obetí.

Jedno z najsilnejších zemetrasení, aké kedy meracie prístroje na planéte zaznamenali, postihlo v Čile nejakým spôsobom dva milióny ľudí. Sila sobotných otrasov dosiahla 8,8 stupňa Richterovej škály. Do oblastí postihnutých katastrofou presunula vláda 10 tisíc vojakov, ktorí majú zabrániť rabovaniu.Svedkovia sobotného zemetrasenia opisovali, že strácali pôdu pod nohami, ako keby s nimi triasol obor. Zo zmietajúcej sa zeme stúpal ohlušujúci rev, ktorý sa miesil so stenaním a praskotom domov a mostov a s krikom vystrašených ľudí. Po prvých otrasoch nasledovali desiatky ďalších. Z nich boli niektoré intenzívnejšie než zemetrasenie so silou 7,2 stupňa, ktoré 12. januára zničilo haitské hlavné mesto Port-au-Prince.

Priepastný rozdiel v počte obetí v porovnaní s Haiti, kde zahynulo 225 tisíc ľudí, vyplýva z nepomerne vyššej hospodárskej, technickej a stavebnej úrovne Čile. Túto krajinu navyše dlhoročné skúsenosti prinútili pripravovať sa na takéto katastrofy.

Stredné oblasti Čile postihlo v nedeľu večer ďalšie zemetrasenie. Tentokrát so silou 6,2 stupňa Richterovej stupnice. Prvé správy nehovoria o prípadných nových obetiach či škodách.