Zemetrasenie Japonsko marec 2011

Celé Japonsko si po týždni minútou ticha uctilo pamiatku obetí zemetrasenia a tsunami 11. marca 2011 v čase, keď krajinu zasiahli otrasy. Japonské úrady oznámili, že počet obetí a nezvestných po najhoršej prírodnej katastrofe, aká postila krajinu za posledných takmer sto rokov, prekročil hranicu 20 tisíc.

Približne 360 000 ľudí vyhnaných z domovov sa nachádza vo vyše 2000 evakuačných centrách v 14 prefektúrach.

TOKIO. Počet mŕtvych a nezvestných po zemetrasení a cunami v Japonsku sa zvýšil na takmer 22 000, informovala polícia.

Ľudí, ktorí prírodnú pohromu prežili, naďalej sužuje mrazivé i daždivé počasie, ako aj nedostatok potravín, pohonných hmôt a elektriny.

Japonská polícia zvýšila popoludní bilanciu obetí zemetrasenia na 21 911 mŕtvych a nezvestných. Úrady dosiaľ potvrdili úmrtie 8649 ľudí, zatiaľ čo počet osôb nahlásených príbuznými ako nezvestných, stúpol na 13 262.

Polícia zatiaľ identifikovala približne 4080 tiel a pozostatky 2990 osôb už odovzdali príbuzným, informovala tlačová agentúra Kjódo.

Miestne úrady však očakávajú, že konečný počet obetí bude oveľa vyšší. Len v prefektúre Mijagi podľa odhadov zahynulo viac než 15 000 ľudí, uviedol miestne policajný náčelník Naoto Takeuči.

V prefektúre podľa neho evidujú približne 10 000 nezvestných v meste Kesennuma, 8000 v meste Minamisanriku a 5000 v meste Onagawa.

 

Severnú časť krajiny 11. marca zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 9,0 a následné vlny tsunami, ktoré si podľa najnovších údajov vyžiadali 8 133 ľudských životov. Okrem týchto potvrdených obetí úrady tiež hlásia 12 272 nezvestných, ktorých pravdepodobne zostali pochovaní pod troskami domov a blatom. Päťstotisíc ľudí síce zemetrasenie a tsunami prežilo, ale stratilo strechu nad hlavou a v chladnom počasí prežíva iba v provizórnych prístreškoch.

 

OBRAZOM: Zemetrasenie v Japonsku

 

Iba v prefektúre Mijagi na severovýchodnom pobreží, kde vlny tsunami dosahovali výšku 10 metrov, počet obetí stúpol na 4 882. Šéf tamojšej provinčnej polície Naoto Takeuči však upozornil, že jeho prefektúra "bude potrebovať zariadenia na uskladnenie tiel viac ako 15 tisíc ľudí", informovala tlačová agentúra Džidži.
Podľa charitatívnej organizácie Save the Children zostalo po katastrofe bez strechy nad hlavou okolo 100 tisíc detí.

 

OBRAZOM: Záchranárske psy v Japonsku

 

Z trosiek vytiahli dvoch živých ľudí

Dvoch živých ľudí vrátane babičky vytiahli japonskí záchranári zo sutín v zničenom meste Išinomaki v nedeľu, teda deväť dní po silnom zemetrasení a vlnách tsunami, ktoré zasiahli túto oblasť, informovala tamojšia polícia. "Pod sutinami našli 80-ročnú ženu a 16-ročného chlapca," oznámil hovorca polície v Išinomaki. "Ich (telesná) teplota bola dosť nízka, ale boli pri vedomí. Detaily o ich stave zatiaľ nie sú známe. (Avšak) už ich zachránili a previezli do nemocnice," dodal. Japonsko minulý týždeň zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 9,0. Po otrasoch, ktoré zasiahli oblasť 382 kilometrov severovýchodne od Tokia, nasledovali ničivé vlny tsunami a stovky následných otrasov, z ktorých niektoré presiahli magnitúdu 7,0.