Zemetrasenie na Haiti január 2010

Zemetrasenie na Haiti v roku 2010 bolo zemetrasenie o sile 7,0 Mw, ktoré postihlo Haiti 12. januára 2010 s epicentrom pri meste Léogâne asi 25 km západne od hlavného mesta krajiny Port-au-Prince. Napriek nie veľkej absolútnej sile si zemetrasenie vyžiadalo obrovské obete na životoch, keď zahynulo asi 230 000 ľudí, ekonomické škody v jednej z najchudobnejších krajín regiónu boli takmer nevyčísliteľné.

Zemetrasenie nastalo o 16:53 miestneho času (21:53 UTC) v utorok 12. januára 2010. Približne v hĺbke 13 km. Do 24. januára bolo zaznamenaných najmenej 52 dotrasov s magnitúdom 4,5 a viac.

Dôvodom obrovský škôd, ktoré zemetrasenie spôsobilo bola predovšetkým jeho relatívna plytkosť ako aj nedostatočné stavebné štandardy. Energia uvoľnená na zlome rýchlo dorazila na povrch a nebola výrazne utlmená. Zlom, zrejme súčasť Enriquillo–Plantain Gardenského zlomového systému, ktorý vyvolal zemetrasenie je súčasťou severného okraja Karibskej platne, ktorá sa tu stýka s litosférou Atlantického oceánu patriacu k Severoamerickej platni. Platne sa voči sebe pohybujú rýchlosťou približne 2–3 cm ročne. Pohyb mal charakter smerného posunu (tzv. strike-slip) až transpresie. Zemetrasenia na zlomoch tohto typu väčšinou sú väčšinou pomerne plytké.

Zemetrasenie vyvolalo aj tsunami, ktoré si vyžiadalo asi 4 obete.

Podľa odhadov z 12. februára 2010, zemetrasenie postihlo asi 3 milióny obyvateľov ostrova. Podľa správ haitskej vlády zahynulo 217 000 až 230 000 tisíc ľudí a okolo 300 000 bolo ranených. Okolo 1 000 000 ľudí sa ocitlo bez strechy nad hlavou. Predpokladá sa, že zemetrasenie spôsobilo zrútenie alebo ťažké poškodenie asi 250 000 domov a 30 000 ďalších budov.

17. 01. 2010 18:42 - Záchranári dnes ráno vyslobodili troch preživších - dievča, chlapca a ženu - zo zrúteného päťposchodového supermarketu v hlavnom meste Port-au-Prince.

Záchranári vytiahli z trosiek budov na Haiti, ktoré sa zrútili po utorňajšom zemetrasení, viac ako 70 živých ľudí. Informovala o tom dnes v Ženeve hovorkyňa OSN Elisabeth Byrsová.

Podľa Byrsovej to je v rámci relatívnej malej pátracej akcie koordinovanej OSN nezvyčajne vysoké číslo vzhľadom na rozsah katastrofy.

Morálka medzi 1739 záchranármi je zatiaľ dobrá, konštatovala hovorkyňa. Pod troskami sú stále živí ľudia a v súčasných podmienkach môžu prežiť aj šesť dní.

Na Haiti momentálne pôsobí 43 tímov záchranárov so 161 psami a technikou, povedala ďalej Byrsová. Ďalšie tímy sú na ceste. Záchranári pracujú nepretržite.

Tureckí a americkí záchranári dnes ráno vyslobodili troch preživších - dievča, chlapca a ženu - zo zrúteného päťposchodového supermarketu v hlavnom meste Port-au-Prince. Reportér stanice NBC informoval, že jeden zo záchranárov dostal SMS-ku, že pod troskami je ďalších viac ako 60 živých ľudí. Poslal ju zrejme niekto z nich. Neskôr sa ukázalo, že ide zrejme o omyl, no záchranári lokalizovali na mieste supermarketu dvoch ďalších preživších. Jeho manažér tvrdil, že pred zemetrasením tam nakupovalo 75-100 ľudí.

Medzi zachránenými je aj 62-ročná nemecká spoluvlastníčka luxusného hotela Montana, ktorý bol obľúbený medzi cudzincami. Nadine Carosová bola síce dehydrovaná, prežila ale bez zranení v dutine, odkiaľ sa jej podarilo poslať SMS. Pod troskami hotela by sa malo nachádzať okolo 200 obetí.