Zemetrasenie na Novom Zélande február 2011

 

Los Angeles/New York/Christchurch 22. februára (TASR) - Americký úrad pre geologický prieskum (USGS) dnes oznámil, že najnovšie zemetrasenie na Novom Zélande spôsobilo väčšiu skazu než to silnejšie vlani - najmä kvôli miestu výskytu. Dnešné zemetrasenie s magnitúdou 6,3 malo epicentrum približne päť kilometrov od druhého najväčšieho novozélandského mesta Christchurch s 350.000 obyvateľmi. Obeťami sa stalo najmenej 65 ľudí. "V podstate k nemu došlo priamo pod mestom," uviedol odborník z USGS.

Pre porovnanie, k oveľa silnejšiemu zemetraseniu s magnitúdou 7,1 došlo vlani v septembri približne 50 kilometrov západne od Christchurchu, ale vtedy nikto  nezahynul. Od septembra zasiahlo oblasť okolo Christchurchu približne šesť dotrasov s magnitúdou väčšou než 5,0. Dnešný dotras bol z nich dosiaľ najsilnejší. Vyžiadal si obete, pretože bol bližšie k lokalite, kde žijú a pracujú ľudia, a aj v oveľa menšej hĺbke. Zamestnanci úradov a podnikov, ktorí uviazli pod troskami zrútených budov, posielali z mobilných telefónov esemesky. Informovali tak rodinu, predstaviteľov úradov a médiá. Záchranárom so psami, ktorí prehľadávali ruiny, to pomáhalo v záchranárskej akcii. Desiatky ďalších však takisto čakali na vyslobodenie.

Nezvestných je najmenej 100 osôb, pravdepodobne sú pochované pod troskami. Záchranárske tímy za pomoci reflektorov a strojov na premiestňovanie zeminy pracovali aj po stredajšom svitaní. Snažili sa prehrabať cez kusy betónu, pokrútený kov a hŕby tehál. Vojenské jednotky hliadkovali v takmer prázdnych uliciach, rozrušených obrovskými puklinami.

Zemetrasenie krátko pred 13.00 h miestneho času zrútilo aj vežu mestskej historickej kamennej katedrály a zrovnalo so zemou výškové budovy. Veľké kusy betónu a tehál lietali vzduchom a dopadali na autá, autobusy a chodcov. Podľa očitého svedka budovy kaskádovito padali na jednu ulicu a pochovávali ľudí.

Tisíce obyvateľov sa presťahovali do dočasných útočísk v školách a rôznych mestských halách. Ďalší ľudia vrátane turistov, ktorí opustili hotely, sa tlačili v narýchlo postavených stanoch a pod plachtovinami, na ktoré padal jemný dážď. Červený kríž im zatiaľ hľadal ubytovanie.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vyjadril sústrasť rodinám obetí, ktoré zahynuli pri zemetrasení na Novom Zélande. Uviedol, že ho "hlboko skľúčila" ničivá sila prírodnej pohromy. Pan Ki-mun ponúkol novozélandskej vláde pomoc OSN. Európska únia je takisto pripravená pomôcť a USA aj Austrália už vyslali na Nový Zéland záchranné tímy.

Zdroj: AP, DPA

 

Prvé otrasy s magnitúdou 6,3 zasiahli Christchurch a jeho okolie v utorok 22.2.2011 o 12:51 miestneho času (0:51 SEČ), keď bola väčšina obyvateľov v práci alebo v škole. Rozsah škôd je pritom oveľa väčší ako po minuloročnom zemetrasení s magnitúdou 7,1, ktoré rovnakú oblasť zasiahlo začiatkom septembra. Otrasy vtedy napáchali značné materiálne škody, nevyžiadali si však žiadne obete na životoch. Experti nevylučujú, že na škodách sa mohla podpísať "oslabená infraštruktúra" po predošlej katastrofe.

Počet obetí zemetrasenia na Novom Zélande dosiahol 160. Informoval o tom v stredu šéf miestnej polície Dave Cliff. Podľa jeho údajov sú však mnohí stále nezvestní a konečný počet obetí sa bude pravdepodobne pohybovať okolo 240. Trosky zrútených budov prehľadáva naďalej okolo 900 špecialistov, šance, že nájdu niekoho živého, sa však už nepovažujú za reálne. Nikoho živého sa viac než 26 hodín od nešťastia už vytiahnuť nepodarilo.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 patrí medzi najhoršie prírodné katastrofy v histórii Nového Zélandu, ktorý leží na takzvanom Ohnivom kruhu obklopujúcom celý Tichý oceán.

Policajný náčelník Dave Cliff tiež uviedol, že pozostatky niektorých obetí nemusia z trosiek nikdy vytiahnuť. Úrady vyzvali rodiny nezvestných na trpezlivosť s tým, že časť z obetí bude možné identifikovať len prostredníctvom testov DNA a zubných záznamov.

Pátranie po telách obetí spomaľovali takmer neustále dotrasy, pri ktorých hrozí, že z poškodených budov spadnú ďalšie časti. Situáciu zhoršil silný vietor, ktorý po meste rozvíril mraky prachu. Niektorí z 350-tisíc obyvateľov vychádzali von s ochrannými maskami.