Zemetrasenie Taliansko apríl 2009

Člen španielskeho záchranárskeho tímu a jeho pes prehľadávajú ruiny v L'Aquile. Eleonora Calesini bola zachránená z rozvalín 42 hodín po zemetrasení práve vďaka záchranárskym psom ako je tento.


21:35 | 6.4.2009 | Aktualizované | TASR, SITA

Rím - Ničivé zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo stredné Taliansko, si vyžiadalo najmenej 150 obetí a približne 1500 zranených. Informovali o tom zdravotnícke zdroje. 

Medzi obeťami je najmenej päť detí. Tlačová agentúra ANSA uviedla, že deti zomreli v L'Aquile, kde sa zrútili viaceré budovy, vrátane študentskej ubytovne.

Taliansky geofyzikálny ústav vyčíslil silu otrasov magnitúdom 6,2. Ich zdroj sa nachádzal v päťkilometrovej hĺbke priamo pod L'Aquilou.  

Ako potvrdil hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Ján Škoda, medzi obeťami ani zranenými osobami nie sú občania SR.

O strechu nad hlavou mohlo prísť až okolo 50-tisíc ľudí. Informovala o tom talianska televízia a úrad civilnej obrany. Záchranári vytiahli mnoho ľudí uväznených pod troskami zničených domov a varovali, že počet obetí môže stále stúpať, a to veľmi výrazne.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi vyhlásil stav núdze a zrušil svoju plánovanú cestu do Moskvy.

Otrasy zničili stredoveké opevnené mesto L'Aquila ležiace asi 100 kilometrov severovýchodne od Ríma, kde viac ako 1700 záchranárov napriek dažďu pokračuje v prehľadávaní trosiek budov.

Otrasy cítili aj v Ríme

L'Aquila, 60-tisícové hlavné mesto regiónu Abruzzo nachádzajúce sa asi 100 kilometrov od Ríma, tesne po 3:30 ráno zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré trvalo 30 sekúnd.

Za tento čas stihli zničiť mnohé renesančné a barokové budovy vrátane kupole na jednom z historických kostolov. Poškodili aj miestnu katedrálu a zámok z 15. storočia, v ktorom sídli regionálne múzeum. Škody hlásia aj z Ríma, kde zemetrasenie zanechalo stopy na antických Caracallovych kúpeľoch z tretieho storočia. 

V meste sa rozozvučali sirény a záchranári sa vydali prehľadávať zrútené budovy v snahe nájsť tých, ktorí prežili a potrebujú pomoc.

Tisíce obyvateľov vybehli do ulíc v obavách z ďalších otrasov. Stovky ľudí, niektorí v šoku, iní vzlykajúci, čakajú pred hlavnou nemocnicou v L'Aquile na ošetrenie. Tá už zriaďuje poľnú nemocnicu. Univerzitná nemocnica ľudí neprijíma, obáva sa kolapsu budovy. Na mnohých domoch sa prepadli strechy a balvany zatarasili viacero horských ciest.

Guido Bertolaso, šéf talianskeho rezortu pre bezpečnosť verejnosti, uviedol, že bude "veľa obetí, veľa zranených a takisto veľa spadnutých domov," informovala tlačová agentúra ANSA. "Je to udalosť, ktorá zmobilizuje celú krajinu na niekoľko týždňov," povedal Bertolaso a dodal, že počas zemetrasenia bolo poškodených najmenej 10 tisíc domov.

Okolo 15 tisíc ľudí zostalo bez elektrického prúdu a časť diaľnice prepájajúcej L'Aquilu s Rímom bola uzavretá. 

Hlavné mesto regiónu Abruzzo medzitým mnoho obyvateľov opustilo, niektorí z nich dokonca pešo. "Nikto nebude ponechaný svojmu osudu," prisľúbil Berlusconi s tým, že do súmraku mal byť pripravený stanový tábor s kapacitou 16 až 20 tisíc osôb.

Polícia podvečer navštevovala prevažne starších obyvateľov L'Aquily, ktorí sa rozhodli zostať, aby sa presvedčila, že majú všetko potrebné na prenocovanie. Podľa nemenovaného policajta tiež vytvorili hliadky, aby zabránili rabovaniu prázdnych bytov.

Záchranári so psami sú pripravení pomôcť 

Tímy Medzinárodnej kynologickej záchranárskej organizácie sú pripravené vycestovať do zasiahnutých oblastí, aby pátrali po zasypaných osobách, uviedol šéf organizácie Wolfgang Zörner.

Talianske záchranárske tímy si však podľa neho musia najprv situáciu zmapovať sami. Prvé skupiny s pátracími psami by mohli do krajiny odcestovať už dnes, povedal prezident IRO.

"Nevyhnutná je rýchla pomoc. Čím dlhšie sa čaká, tým menšia je šanca nájsť pod troskami živých ľudí. Z tohto dôvodu máme na celom svete platný núdzový plán, s ktorým by sa mohlo ihneď začať," upresnil.

Plán spočíva v tom, že po dohode s miestnymi a medzinárodnými organizáciami môžu byť prvé tímy z Európy na miestne nešťastia už do 12 hodín odvtedy, ako ich alarmovali.

Vyslanie kynologickej jednotky doTalianska ponúkla aj Slovenská republika. "Talianska strana ponuku s vďakou prijala a teraz skúma, či ju využije. Tiež po konzultáciách s talianskou stranou SR zváži poskytnutie humanitárnej pomoci," informoval Ján Škoda.


https://www.topky.sk/gl/63027/160611/Slovensko-ponuklo-psy-po-zemetraseni-v-Taliansku