Zemetrasenie Turecko 1999

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Turecko postihlo pred desiatimi rokmi mohutné zemetrasenie o sile 7,4 až 7,8 stupňa Richterovej stupnice. O život prišlo viac ako 17.200 ľudí a ďalších viac ako 20.000 utrpelo zranenia. Na pomoc pri pátraní po nezvestných bola vyslaná aj jednotka záchranárov zo Slovenska, medzi nimi aj traja psovodi z BKZB.

 

Zem pokrytá troskami stoviek zrútených budov, masou prepletených oceľových prútov a popraskaného betónu - takýto obraz sa naskytol každému, kto navštívil po 17. auguste 1999 severozápadné Turecko. Práve túto oblasť dve minúty po 03.00 h miestneho času (2.02 SELČ) postihlo silné zemetrasenie, ktoré rúcalo sedem- aj osemposchodové paneláky ako domčeky z karát.

Len čo sa začali prvé otrasy, v západnom Turecku sa rozpútala panika. V strachu o život mnoho ľudí poskákalo z balkónov, čo sa nezaobišlo bez zranení. Tí, ktorých zemetrasenie zobudilo, búchali na dvere susedom, aby sa spolu s nimi vydali na útek. Nikto sa neodvážil vrátiť domov pred úsvitom. Zemetrasenie bolo cítiť až v hlavnom meste Ankara, ktoré sa následne v dôsledku prerušenia dodávky elektrickej energie ponorilo do tmy.

Prírodná pohroma zničila tisíce domov na tureckom severozápade a spôsobila tureckému hospodárstvu škody okolo desať miliárd dolárov. Do postihnutej oblasti povolali jednotky civilnej obrany z celej krajiny na pomoc pri záchranných prácach, pohľad na miestnych obyvateľov odpratávajúcich ručne tehlu za tehlou, kameň za kameňom hovoril za všetko.

Podľa výskumov seizmologického centra vo francúzskom Štrasburgu sa epicentrum zemetrasenia nachádzalo v regióne Bursa na severozápade Turecka. V najviac postihnutej provincii Izmit-Kocaeli prišlo o život 7408, v susednej provincii Sakarya 2371 a v provincii Yalova 2371 osôb. V Istanbule sa silné otrasy zeme stali osudnými pre 946 ľudí.

Počas nasledujúcich dvoch týždňov zasiahli oblasť stovky ďalších, slabších otrasov. Istanbul postihli dva otrasy pôdy v noci na 22. augusta 1999 o sile štyroch stupňov Richterovej stupnice.

Turecko sa nachádza v pásme častých zemetrasení. Napriek bohatým skúsenostiam s týmto fenoménom však krajina stále nie je schopná čeliť podobným katastrofám.

Zdroj: TASR