Víkendové sústredenie záchranárskych tímov vo Varíne 26.-28.3.2010

V dňoch 26.3.-28.3.2010 sa stretli záchranári z KZB Bratislava zo záchranármi z KZB Žilina na víkendovom sústredení, ktoré bolo zamerané na poslušnosť , vyhľadanie v lese a vyhľadanie v ruinách.

Celú túto akciu organizovala Žilinská KZB pod vedením Martina Ďurneka, ktorý zabezpečil ubytovanie na chate Fatranka a tiež dali k dispozícii svoje cvičisko, les  a ruiny v oblasti Varína. Večer sme sa oboznámili a s plánom, ktorý nás čakal na dva dni. Po družnej debate a dobrej večeri sme sa presunuli na izby a začalo vybaľovanie vecí. Niektorý sa pobrali spať a iný sa družne zabávali na izbách. V sobotu sme sa prebudili do chladného rána ale šťastie bolo, že nás dážď obchádzal. Po raňajkách sme sa presunuli na cvičisko vo Varíne, kde sme sa chystali na predvedenie poslušnosti. Poslušnosť sme predvádzali vo dvojiciach. Ostré oko Heleny Pavlíkovej z KZB Bratislavy nás pozorne sledovalo. Aj pri najmenšej chybe nás upozornila a poradila ako máme chyby odstrániť . Hoci sme začali o 9-tej hodine, jej posudzovanie sa predĺžilo a skončili sme o druhej poobede a ruiny ktoré sme mali ešte naplánované sme už nestíhali a preto sme sa presunuli na chatu kde nás čakal obed. Po obede sme si dali malú prestávku na kávu a presunuli sme sa do lesa. Tu nám Helena s Maťom pripravili les podľa  IPO-R , kde boli stratené tri osoby. Les sme mali 200 x 100 m² a až na konci sme sa dozvedeli, že nebol pochodený nakoľko Helena chcela vedieť ako na tom sú naši psy.  Skončili sme po tme a unavený sme sa presunuli na chatu kde nás čakala skvelá večera. Po večeri nám Helena zhodnotila našu prácu, vytkla chyby a nedostatky. V zapätí sa nám ale snažila poradiť ako máme tieto nedostatky odstrániť , aby sme sa do budúcna zlepšili. Veľké medzery videla vtom, že ako náhle nebol pochodený les naši psi sa od nás psovodov ani nepohli, nakoľko sa nemali čoho chytiť a nechápali čo majú robiť. Ďalším problémom bolo voľné pobehovanie našich psov, namiesto toho aby odpočívali , voľne pobehovali a ako náhle mali pracovať boli už unavený. Chcem poďakovať ľuďom ktorý nám robili figurantov nakoľko tam ležali päť hodín, medzitým nám aj pršalo a oni to zvládli. Ešte raz vďaka. Pobrali sme sa na izby a väčšina psovodov zalomila nakoľko boli po celom dni unavený.  V nedeľu po raňajkách sme sa presunuli do ruín, kde sme mali simulovanú ostrú akciu na preverenie psov a psovodov. Táto akcia bola zameraný na preverenie psovodov, ako zvládnuť  rozdelenie terénu a zvládanie stresu . Na túto akciu nastúpili dve trojčlenné družstvá. Jedno bolo čisto Žilinské a druhé bolo zložené z dvoch psovodiek  z KZB Bratislava a jednej psovodky z ACZP. Iba Žilinské družstvo našlo všetkých štyroch stratených ľudí.  Po tejto akcii sme mali ešte výcvik v ruine. Psovodi ktorý sa zúčastnili pátracej akcie Helena opustila a začala sa venovať psovodom ktorý ešte nie sú na takej úrovni. Boli to úplný začiatočníci alebo psovodi ktorý majú problémy v ruinách. Nakoniec  sa našiel čas aj na to aby Helena mohla svojmu psovi dať  aspoň šteknúť. Celé dni sa venovala nám, a na svojho psa skoro vôbec nemala čas. Presunuli sme sa do chaty na vytúžený obed. Po obede nastalo lúčenie a každý sa pobral na cestu domov.      

Na záver sme sa dohodli, že takéto sústredenia musíme robiť častejšie, aby sme si navzájom pomohli, a zhodnotili sme, že pátracie akcie sa budú robiť vždy na začiatku, aby ak vznikne problém sme mali čas v ďalších dňoch ho na výcviku odstrániť. Ešte raz chcem vyzdvihnúť  prácu organizátorov tohto cvičenia a vďaka všetkým figurantom.    

        

Na akcii sa zúčastnili:

Za  BKZB – Bratislava sa zúčastnili:

Lenka Jányová

Dagmar Baňárová

Veronika Toholová

Helena Pavlíková Gičová

Za  PZŽ SR sa zúčastnili:

Martin Ďurnek
Zuzana Repáňová
Jana Haasova
Michal Modriansky
Martin Boka
Veronika Sinakova
Peto Miho

Tiež sa zúčastnila ako nečlenka Sonička Struhárová


Za KPZ SR to zúčastnili:

Juraj Páleš
Misa Struharnanska
Xéková nia Polaczy
Matej Dorčík

Za klub KZZ sa zúčastnila:

Miška Horváthová