„Budem záchranárom“ 28.4.2012 – Bratislava, Tyršovo nábrežie

O akciách, ktoré sme ako BKZB organizovali, či sme sa nich zúčastnili, som napísala už veľa článkov. Väčšinou to bolo jednoduché, stačilo napísať kde sme boli a čo sme tam robili, pridať zopár fotiek a článok bol na svete. Dnes mám písať o akcii „Budem záchranárom“, ktorú sme spolu s ostatnými dobrovoľnými záchrannými zložkami organizovali poslednú aprílovú sobotu na Tyršovom nábreží v Bratislave. Ak by som zvolila bežný postup pri písaní článkov – teda kde sme boli a čo sme robili - ani zďaleka by som nevystihla to, čo sa nám v tú sobotu podarilo uskutočniť. 

Akcia bola primárne určená deťom z krízových centier v Bratislave, pre ktoré sme chceli pripraviť celodenný program plný hier a zábavy, a okrem toho pre ne vyzbierať aj zopár peniažkov na prilepšenie. Na základe spätnej väzby od vychovávateľov a samotných detí, si myslím, že cieľ bol splnený. Deti sa zabavili, odniesli si okrem zážitkov aj plné tašky hračiek a knižiek, a snáď aj zopár vedomostí z oblasti záchranárstva.

Ale ďalším, a pre mňa možno aj dôležitejším rozmerom tejto akcie, bolo niečo iné:

Zistenie, že aj dnes sa nájde plno ľudí, ktorí sú schopní bez nároku na odmenu, či zisk pomôcť a prispieť na dobrú vec.

Zistenie, že je stále dosť ľudí, ktorí si aj napriek svojej pracovnej vyťaženosti a popri starostlivosti o svoju vlastnú rodinu, nájdu ešte čas venovať sa a pomáhať deťom, ktoré nemajú ľahký život.

Zistenie, že aj napriek rozdielom v názoroch, sme schopní spojiť sa a ťahať za jeden povraz, ak ide o dobrú vec.

Zistenie, že „záchranárčina“ je hlavne o srdci a presvedčení, a že dobrovoľní záchranári sa môžu kedykoľvek rovnať tým profesionálnym. A čo nám možno chýba na technike a vybavení, vieme dohnať práve tým srdiečkom, zapálením pre vec a ochotou ísť kedykoľvek a kamkoľvek, kde je potrebná naša pomoc.

Tento deň bol pre mňa veľkou lekciou do života, ktorú si dúfam budem pamätať dlho. Pomohol mi nájsť znova vieru v ľudí a presvedčil ma, že aj v dnešnej dobe sa oplatí bojovať za dobrú vec, a že ešte stále sa nájdu ľudia, ktorí budú bojovať spolu so mnou. Snáď si podobné pocity odnieslo okrem mňa aj zopár ďalších ľudí...Ak áno malo to celé zmysel a viem, že budúci rok ideme do toho znova.

Štandardným postupom pri písaní článkov sa nedá vystihnúť celková atmosféra a význam tejto akcie. Preto kto nebol, môže ľutovať. Ja ďakujem za možnosť byť súčasťou tohto výnimočného dňa, ďakujem všetkým, ktorí sa postarali o skvelú atmosféru a všetkým, ktorí pomohli materiálne, aj finančne. Milí priatelia bolo mi cťou byť s Vami pri tom a veľmi, veľmi sa teším nabudúce.

 

PS: Na príprave akcie sa podieľalo takmer 50 členov dobrovoľných záchranných zložiek – Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády, Asociácie samaritánov SR, DHZ Trnava Farárske Pole, DHZ Rusovce, Slovenského červeného kríža a Slovenskej asociácie psích terapeutov. Vyzbieralo sa cca 230 EUR, ktoré poputovali na pomoc trom krízovým centrám v Bratislave – KC Budatínska, KC Dúha a KC Maják nádeje. Podarilo sa zozbierať aj veľké množstvo hračiek, kníh a iných darov, ktoré pomôžu spríjemniť život deťom v krízových centrách.

Naša vďaka patrí sponzorom: Metaling spol. s r.o., Peter Roth a pani Michaela Beňušková Rothová, ATE spol. s r.o., TOI TOI & DIXI spol. s r. o., McDonald's, dm drogerie markt, Helenke Guoth, Zuzke Královej, p. Nedičovej, MUDr. Darine Štúrovej, Ivanke Kazíkovej, Janke Trškovej, Beate a Tiborovi Vlníkovým, p. Eve Verešovej, ZŠ F.E. Scherera v Piešťanoch, ktorej žiaci urobili zbierku hračiek a kníh, a výbornej country kapele Môže byť..., ktorá bez nároku na honorár odohrala skvelý koncert.

Iveta Lipovská

Autor fotiek: Lucia Valentovičová, Martin „BoBoR“ Bobrík

 

Sponzori: