Field Training Excersise Pieniny 30.5. - 2.6.2013, Plaveč

Aj tento rok mali členovia BKZB možnosť zúčastniť sa na cvičení ako súčasť ASSR spolu s ASBO.  Cvičenia sa zúčastnilo spolu 7 ľudí, ktorý v roku 2012 absolvovali aj úvodný kurz na Duchonke.

Stretávali sme sa vo štvrtok 30. mája skoro ráno (6.00 h presne) na mieste určenia – štadión v obci Plaveč. Na mieste určenia sme boli presne. Pomaličky sa zmrákalo, tak sme išli rýchlo stavať stany ešte za sucha. Ako náhle sme ich vytiahli, mračná nad nami už nevydržali a spustili na nás silný dážď. Asi sme boli veľmi pomalí pri stavaní stanu a oni nás chceli len posúriť. Premokli sme do poslednej nitky. Čiže prvú skúšku za nepriaznivých podmienok sme zvládli na jednotku. Po založení základne a príchodu všetkých zúčastnených sme mali prvý uvítací briefing, kde sa zoznamovalo s vedúcimi a veľmi strohým programom.

Cvičenie začalo v plnom prúde, bol zvolený leader slovenskej výpravy,  ako deputy, ktorý celé cvičenie strávil v BoO a ktorý už pomaličky zabudol aj po slovensky hovoriť. Sme hrdí na to, že to bol práve člen BKZB. Ostatní členovia BKZB boli rozdelení do rôznych skupín s rôznou funkciou. Raz ako doghandleri, raz ako rescueri, plynulo anglicky hovoriaci aj ako groupleaderi.

Štvrtkové cvičenie  pri jazere, ktorého sme sa zúčastnili aj my, dopadlo pod naše očakávania. Tak ako my s ASSR, tak aj ASBO sme sa nevedeli zlúčiť do jedného tímu. Ale zo dňa na deň z jedného cvičenia do ďalšieho sme boli tímovejší a tímovejší. Zvykali sme si hovoriť neustále po anglicky (celá skupina rakúskych samaritánov bola pripravovaná na medzinárodné akcie), rešpektovať nadriadených, čiže groupleadrov a navzájom spolupracovať napríklad pri vyprosťovaní  zranených.  Zaujímavá časť programu bol nočný výstup na kaplnku. Dostali sme súradnice a mohli sme vyraziť. Samozrejme to nebolo len o šľapaní. Hneď na začiatku nás zastavili policajti, že musíme ísť inou cestou, potom sme okolo polnoci išli po hlavnej ceste. Ale boli sme pekne zorganizovaní, čiže nebezpečenstvo akéhokoľvek zranenia sme znížili na mininum.  Ďalej sa rozhodnúť, či pokračovať v ceste, alebo zvoliť inú cestu. Na konci GPS zlyhalo, viedlo nás niekam mimo cieľa a danú situáciu sme museli vyriešiť. Aj tu sme sa, ako slovenská skupina, predviedli v plnom nasadení bez akýchkoľvek chýb. V BoO ostalo asi len 7 ľudí a keďže nikdy neviete čo sa môže stať, bolo potrebné zabezpečiť areál pred neprajníkmi. Zvládli to na jednotku. Najmä náš stan bol neprepadnuteľný J. 

Počasie nám prialo, cez výjazdy nám nejako extra nepršalo, väčšinou v noci nočným strážam lialo ako z konvy.  Cvičenie  trvalo 4 dni, skončilo sa v nedeľu 2. júna  tým, že posledný deň bol určený na zloženie základne a poupratovanie areálu. A práve ten posledný deň tak krásne svietilo a hrialo slniečko, že podaktorým sa ani domov nechcelo ísť.

Ako psovodi sme sa veľmi veľa naučili, nie len o teréne a cvičení, či motivácii psov, ale ohľadom všetkých čiastočiek takýchto cvičení. Mali sme možnosť vyskúšať a vžiť sa do každej úlohy, spolupracovať s rozdielnymi ľuďmi, charaktermi, profesionálnymi skúsenosťami. A hlavne, boli sme nútení komunikovať a zlepšovať sa v angličtine.  Bola to obrovská skúsenosť pre ešte menej, málo, alebo vôbec ? neskúsených členov BKZB a určite sa tešíme na ďalšie cvičenia spolu s ASSR (ASBO). A na ďalšom cvičení už budeme vedieť čo robiť, aby si to aj naši hafani užili tak ako my.

Team FTX 2013