IRO – tréningové dni v plošnom vyhľadávaní

IRO – tréningové dni v plošnom vyhľadávaní

Fotky - IRO treningove dni v plošnom vyhladani 21.-25.7.2007

Video - Ulrichsberg 2007

 

Wiesmadern/Lichtenberg, Rakúsko 21. – 25. apríl 2007

Cieľ: Radostná práca psa s vysokou motiváciou vyhľadať ukrytú osobu bez akéhokoľvek tlaku psovoda na psa

Sústredenie sa konalo v malebnom prostredí trávnatých pahorkov a ihličnatého porastu Horného Rakúska neďaleko Linzu. Samotné práce sa realizovali v kynologickom stredisku Wiesmadern, jeden deň v českom Spáleništi v priestoroch cvičiska Juhočeskej záchranárskej brigády.

Tréningových dní sa zúčastnila približne dvadsiatka kynológov z 9 krajín (Slovensko, Chorvátsko, Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Nórsko, Fínsko, Kolumbia a Jordánsko) so zastúpením rôznych plemien psov (okrem typických nemeckých ovčiakov, labradorov, retrievra, belgických ovčiakov, boxera aj v našich končinách neveľmi známa kelpia, pozornosť vzbudzujúca argentínska doga (Barbarina) a zaujímavé spojenie dalmatínskeho psa so španielskym chrtom). Organizátori zabezpečili komunikáciu v nemeckom a anglickom jazyku.

Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín, každá mala prideleného inštruktora. Práce boli zamerané na efektívnu prácu psa pri plošnom vyhľadávaní podľa nových predpisov a požiadaviek IRO:

1. oboznámenie s novou metódou používania kĺzavej vôdzky (z nem. snupfleiner, angl. slip leash), umožňujúcej motivovanú a radostnú prácu psa bez zbytočného slovného alebo posunkového usmerňovania psovodom a bez akéhokoľvek tlaku na psa Základným výsledkom práce s kĺzavou vôdzkou je dosiahnutie stavu, keď sa pes ťahá, chce bežať za figurantom a má pocit, že to je jeho vôľa (nie rozkaz psovoda). Na princípy práce s kĺzavou vôdzkou bola zameraná aj podvečerná prednáška spojená s obrazovou prezentáciou.

2. ukážka cvičení, zameraných na ovládateľnosť psa na diaľku pri vysielaní na rôzne smery. Táto metóda, ktorú sme neformálne nazvali „kýblová“ je založená na rozličnom rozmiestnení (spočiatku) psovi viditeľných vedier s pochúťkou. Rôznymi úrovňami tréningu (väčšia, neskôr menšia zainteresovanosť pomocníkov, väčšia, neskôr menšia viditeľnosť vedier, jednoduchšie, neskôr komplikovanejšie rozloženie vedier) sa pes naučí reagovať na slovný a posunkový povel psovoda pri vysielaní do rôznych smerov na veľké vzdialenosti.

Efektívnosť tréningov umocňovala výborná úroveň inštruktorov, ktorí prejavovali veľkú ochotu, dôslednosť, zdieľnosť a trpezlivosť aj pri vysvetľovaní najmenších detailov práce so psom. Bolo dostatok priestoru na otázky a diskusiu. K dobrému priebehu sústredenia prispelo aj krásne slnečné počasie, okrem jedného trochu daždivého dňa.

Najsilnejším zážitkom pre mnohých účastníkov bol let vrtuľníkom, ktorému predchádzala prednáška o bezpečnosti, spôsoboch navigácie a komunikácie s pilotom. Mnohí z nás prvýkrát nasadali do helikoptéry vôbec, nieto ešte so psami, ktoré tento netradičný výlet zvládli výborne.

Tréningové dni okrem nových priamych praktických kynologických skúseností poskytovali dostatok priestoru a času pre výmenu skúseností ľudí z rôznych kútov sveta – najmä počas obedných prestávok v priestoroch Wiesmadernského štýlového bufetu, v ktorom sme pocítili úprimnú pohostinnosť organizátorov – jedla i pitia bolo vždy dostatok. Dozvedeli sme sa, že v Kolumbii riešia niekoľkokrát ročne reálne krízové situácie (zemetrasenia, výbuchy, stratenie osoby v horách), tiež bolo pre nás netradičným zážitkom vypočuť si dojmy Jordánskych nádejných kynológov, ktorí vôbec prvýkrát v živote pohladkali psa a boli v jeho tesnej blízkosti. Zaujímavé bolo pre nás sledovať prácu Nórskeho psovoda s kelpiou, cvičenou na vyhľadávanie pomocou prinášacieho kolíka a ktorá, zrejme kvôli neprehľadným lesnatým terénom Nórska mala k postroju pripnutý veselý zvonček. Kelpia sa s radosťou počas práce otriasala a tak získala milú prezývku „christmas dog“.

Dozvedeli sme sa, že nielen ľudia, ale aj záchranárski psi majú rovnaké radosti a problémy a riešia ich podobným spôsobom ako my. Už teraz sa tešíme na ďalšie podobné aktivity a veríme, že s kynologickými priateľmi sa budeme môcť v budúcnosti opäť stretnúť a vymeniť si skúsenosti.

-jj-