Lavínové sústredenie 5. - 8.3.2015, Magurka (1050 m n. m.), Nízke Tatry

Túto zimu nebola o zimné počasie núdza a tak na nás aj v prvej polovici marca ešte čakal v Nízkych Tatrách dostatok snehu. Dostať sa po neupravenej zasneženej strmej ceste na Chatu Magurka, do osady so štyrmi trvalými obyvateľmi, nebolo jednoduché, ale naše autá to nakoniec aj s pomocou reťazí a pevnej vôle úspešne zvládli. Lavínové sústredenie 2015 sa mohlo začať.
Dostatočne veľká zasnežená voľná plocha v miernom svahu priamo pred chatou sa na niekoľko dní premenila na lavínu. Prvé hodiny sme zasvätili kopaniu záhrabov, a keď už bolo úkrytov pod hlbokým snehom dosť, nezostávalo nám nič iné, len si do nich ľahnúť a nechať sa zahrabať. Figurovanie bolo pomerne náročné. Asi každému z nás pod snehom prebehli hlavou podobné myšlienky - akú beznádej musí cítiť človek, zasypaný lavínou. My sme počas tréningu, samozrejme, vedeli, že nás čoskoro nájde „lavínový pes“. Všetci naši psíci sa veľmi snažili. Hoci mnohí z nich si vyskúšali tento druh práce po prvý raz, suverénne sa pohybovali po snehu, hľadali a usilovne vyhrabávali nájdené osoby. Odmena ich, pochopiteľne, neminula.
O medzinárodnú účasť sa postarala Martina Junaštíková z Českej republiky s malou labradorkou a radi sme na tomto sústredení privítali aj kolegov z Alfa Rescue Nitra, ktorí si tiež prišli potrénovať. Nielenže ochotne a obetavo figurovali našim psom, ale postarali sa aj o spestrenie spoločenského aspektu sústredenia.
Gýčovo krásne slnečné počasie, dostatok snehu, nádherná príroda, pohodlné bývanie, motivovaní psi, vydarené tréningy a skvelá spoločnosť spravili toto sústredenie nezabudnuteľným. Ďakujeme!

Jana Munková