Medzinárodné majstrovstvá Maďarska 1.- 3.10.2010

Medzinárodných majstrovstiev Maďarska, ktoré sa tento rok konali v Jászberény sa zúčastnila Dáša Baňárová s anglickým špringeršpanielom Chesterom z Chotára. Štartovali podľa skúšky IPOR FLB, ktorú nielenže splnili na známku veľmi dobre, ale zároveň sa stali aj Majstrami Maďarska podľa IPOR FLB pre rok 2010.

Pôsobenie v Maďarsku začali špeciálnou prácou. Na štart sa dostali ako poslední, po vyše hodinovom časovom sklze. Terén pripravený na prehľadávanie bol prvých 50 metrov "celkom prehľadný", ale postupne sa terén zmenil na územie dosť nepríjemne zahustené pichľavými kríkmi a s priehlbinami. Prvý figurant bol tesne na hranici 50 metrov. Tak ako aj na minulých skúškach, ani teraz nebolo možné použit vodítko pri odvedení psa od figuranta. Za to bola aj najväčšia bodová strata z celkovej práce. Druhý figurant čakal poležiačky na 200 metrovej vzdialenosti, tretí figurant bol neďaleko, ale na druhej strane plochy. Spolu nájdené všetky tri stratené osoby a práca ohodnotená pánom rozhodcom Andreasom Haukom ako výborná, s menšími výhradami za 192 bodov.

V ten istý deň nasledovala aj obratnosť, kde bola najväčšia zrážka bodov za méty (pri vyslaní na prvú métu ešte stihol Chester skontrolovať aj neďaleko stojaci stan s divákmi - veď čo keď tam náhodou niekto potreboval zachrániť) a za štekanie počas cvikov. Spolu veľmi pekná obratnosť ohodnotená pomerne prísne 44 bodmi.

Poslušnosť bola na pláne na druhý deň v nedeľu, a pomerne nešťastné vylosovanie cvikov, kedy prvý cvik bol plazenie, spôsobil Chesterovu nekoncentrovanosť a najväčšiu stratu bodov práve za cvik plazenie. Potom ale už takmer bezchybné prevedenie zvyšných cvikov "zarobilo" na 46 bodov. Výsledných 282 bodov znamenalo okrem úspešne zloženej skúšky aj získanie titulu Majster Maďarska a zároveň otvorili Dáši a Chesterovi cestu aj na budúcoročné Majstrovstvá sveta záchranárskych psov.

 

Výsledková listina
Fotogaléria