Memoriál MUDr. Harineka 30.6.2012

Centrum Bratislavy bolo v poslednú júnovú sobotu dejiskom celoslovenskej súťaže Slovenského Červeného kríža v poskytovaní prvej pomoci. Dvadsaťdva družstiev si zmeralo sily na deviatich súťažných stanovištiach. Víťazom sa stalo družstvo z Banskej Bystrice, ktoré dosiahlo úspešnosť až 95%.

Slnečné, ale extrémne teplé počasie dalo zabrať nielen súťažiacim, ale aj organizátorom, rozhodcom a figurantom, našťastie to zvládli bez ujmy a jediné ošetrenia, ktoré bolo treba zvládnuť, boli tie nasimulované a šikovne namaskované tímom maskérov Slovenského Červeného kríža.

Témy stanovíšť boli pre súťažiacich do poslednej chvíle utajené, všetci však ocenili ich originalitu. Pred zrakom turistov ošetrovali zlomený členok turistke na Michalskej veži, oživovali topiaceho sa v Dunaji, postarali sa o bodné rany a otvorené poranenie hrudníka šermiarov na Hlavnom námestí. Pri Redute zachraňovali celú triedu anglicky hovoriacich študentov na čele s učiteľkou s podozrením na otravu potravou, resuscitovali, v pokojnej Čitárni Červený rak zasahovali po výbuchu fľaše s plynom. Na Rudnayovom námestí riešili poškodenie chrbtice cyklistu, na nábreží zasahovali pri dopravnej nehode, na Kapitulskej ulici ošetrovali infikované rany bezdomovcom, no popri tom si museli všímať sprievodné drobnejšie aj vážnejšie prípady.

Ako sa vyjadrila rozhodcovská jury, úspešnosť družstiev dobrovoľných záchranárov SČK potvrdila vysokú úroveň ich zručností, čo im dáva motiváciu na sebe ďalej pracovať a približovať sa tak k profesionálom.

Víťazné družstvo súťaže bude reprezentovať Slovenský Červený kríž na európskej súťaži v poskytovaní prvej pomoci FACE 2013.

Zdroj: https://www.redcross.sk/co-robime/prva-pomoc/sutaze-prvej-pomoci/

BKZB sa ako jedno z oddychových nesúťažných stanovísk postaralo o krátke zrelaxovanie teplom zmorených súťažných družstiev. Ukázali sme niečo z práce záchranárskych psov, posedeli, podebatovali a na lukratívnom mieste na Vajanského nábreží, poslúžili aj ako atrakcia pre dovolenkujúcich turistov.