Mimoriadna situácia v Rusovciach 8.6.2012

Scenár hodný akčného filmu bol podkladom pre medzinárodné takticko – súčinnostné cvičenie jednotiek civilnej ochrany 8.6.2012 v Rusovciach. Úlohou bolo preveriť funkčnosť a akcieschopnosť jednotiek CO spolu so zložkami IZS, ich spoluprácu a riadenie. Takže už po dvanástykrát sme sa stretli pri  riešení situácií, kde ako obyčajne nechýbala improvizácia a drobné “záškodnícke” vložky, čo takéto cvičenie robí zaujímavejším.                    

Ohlásený prechod štátnej hranice nelegálnymi migrantmi,  ktorí ako sa neskôr zistilo, boli teroristami bol začiatok policajnej akcie. Ozajstná naháňačka, teroristi sa zabarikádovali v objekte výcvikového strediska. Paralizujúci plyn, výbuch granátu a nastupujú jednotky CO. Prieskumná jednotka po nutnej príprave zisťuje, že páchatelia sú zasypaní. Po odsaní plynu nastupuje kynologická brigáda spolu s políciou, psy označujú úkryty páchateľov, vyslobodzovacia jednotka odovzdáva živých, ale zranených páchateľov polícii. Vynášajú na nosidlách štvrtého – exitus. Piaty mimo objektu zatiaľ v snahe odpútať pozornosť zapaľuje auto, signál pre hasičskú jednotku, ktorej zlyháva technika priamo na požiarovisku, rýchlo nastupuje ďalšie zásahové vozidlo a spoločne uhasia vozidlo. Páchateľ je už v rukách polície, zatiaľ čo ostatní sú ošetrovaní zdravotníckou jednotkou a po ošetrení odvádzaní políciou.   Ďalší dvaja páchatelia medzitým obsadzujú základnú školu, deti berú ako rukojemníkov. Krízový štáb ktorý zasadá od začiatku rozhoduje o evakuácii školy. Policajnému vyjednávačovi sa podarí presvedčiť únoscov o prepustení rukojemníkov a po podpise vedúceho štábu sa začína evakuácia školy. Tri zranené deti sú ošetrené priamo pred školou a kým deťom sústredeným na evakuačnom stredisku predvádzajú záchranárski psíci nevšedné kúsky hasiči spolu s políciou prehliadajú školu a zisťujú, že je “čistá”. Cvičenie končí, deti stihnú bez zjavného nadšenia ešte písomku z chémie.

Keďže vyjadrenia zástupcov obvodného úradu a civilnej ochrany boli viac ako pozitívne, úplným právom ďakujeme prieskumnej a vyslobodzovacej jednotke OHZ Dúbravka, hasičským jednotkám z Mosonszolnoku a OHZ Petržalka, evakuačnej jednotke OHZ Čunovo, zdravotníckym jednotkám OHZ Rusovce a OHZ Petržalka, jednotke núdzového stravovania OHZ Rusovce, Bratislavskej kynologickej záchrannej brigáde, Slovenskému červenému krížu, OO polície Rusovce, ÚOU Polície, Mestskej polícii za zvládnutie úloh cvičenia a predvedený výkon.

Autor: Viktor Chalás

Zdroj: https://dhz.rusovce.info/?p=235&show=slide&pageid=235&nggpage=3

https://www.minv.sk/swift_data/source/civilna_ochrana/debnar_2/co_revue/CO_Revue_2012_4.pdf strana 7 - 8