Na Partizánskej lúke sa po tretí raz pomáhalo opusteným zvieratám

Posledná septembrová sobota (28.9.) patrila milovníkom psov a mačiek. V areáli lesoparku hrali hlavnú úlohu zvieratká. Na Partizánskej lúke prebiehal tretí ročník veľkej charitatívnej a adopčnej akcie SOS pre zvieratká, ktorá mala pomôcť nájsť nový domov opusteným psíkom i mačičkám. V rámci programu sa predviedli aj psí záchranári, dogdanceri, kynológovia z mestskej polície a samozrejme nechýbali ani obyčajní domáci miláčikovia.

Babie leto vyhnalo na Partizánsku lúku rodiny s deťmi, aby si užili ešte teplé slnečné lúče. Niektorí však zavítali do lesoparku cielene – chceli pomôcť opusteným psíkom a mačičkám na treťom ročníku charitatívno-adopčnej akcie SOS pre zvieratká.

Podujatie zorganizovala Slovenská aliancia ochrancov zvierat a mesto Bratislava v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom, SOS zvieratká a Mestskými lesmi Bratislava.

V sobotu sa pomáhalo materiálne i finančne

Jednotlivé občianske združenia predstavovali svojich psíkov, ktorým sa snažili nájsť nový milujúci domov. Psíkov prišli predstaviť napríklad OZ Zatúlané psíky Šaľa, ZOPZ, OZ Túlavá labka, OZ Strážni anjeli, OZ Otvorme srdcia, OZ Dog Azyl a nechýbali ani mačičky, pretože aj tie často končia s podobným osudom ako psíkovia. Väčšina útulkov funguje na dobrovoľníckej báze. Súčasťou programu bola preto aj zbierka zameraná na najpotrebnejšie veci pre život v útulkoch. Záujemcovia prispievali finančne, priniesli krmivo pre psíky a mačky, misky, vôdzky a obojky, no výnimkou neboli ani čistiace potreby.

Útulky už teraz myslia na prichádzajúcu zimu, a preto neodmietli ani pomoc vo forme diek, textilu. Zima býva totiž pre psíky v útulkoch často krutá.

O zábavu nebola núdza

Na návštevníkov Partizánskej lúky čakal bohatý program, ktorým sprevádzala milovníčka psov Janka Hospodárová. Celý deň sa niesol v príjemnej atmosfére. Pre návštevníkov boli pripravené ukážky výcviku záchranárskych psov Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády. Prišla i jazdecká polícia a kynológovia mestskej polície.

Dogdancerka Aďka Tomeková so zlatým retrieverom Teddym ohúrila prítomných tancom so psom. Návštevníci mali dokonca možnosť vidieť túto tanečnú dvojicu v tohtoročnej súťaži Československá má talent.

Rýchlosť a obratnosť psov obdivovali malí i veľkí počas ukážok psích agility.

Pre dôchodcov a ľudí v hmotnej núdzi, ktorí ešte nestihli začipovať svojho psíka, zariadil organizátor akciu priamo na mieste. Túto možnosť využilo približne 60 majiteľov psov.

Útulkáčov prišli podporiť aj známe osobnosti

Osudy zvierat z útulkov nie sú ľahostajné ani slávnym osobnostiam. Na Partizánsku lúku prišli útulkáčov podporiť Jakub Petraník, Marián Greksa, Alex Maďar či Maja Velšicová A pre nadšencov Búrlivého vína bola pripravená autogramiáda hercov.

To, že podobné akcie majú skutočne zmysel, potvrdzuje fakt, že na podobných podujatiach si útulkáči naozaj nájdu nový domov. Cieľom takýchto akcií je nájsť domov psíkom i mačičkám, ktoré sa nedarí umiestniť alebo si ich ešte nikto nevšimol.

Zdroj: www.psisvet.sk

Foto 1

Foto 2