Pes sympaťák 23.6.2012

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto a občianske združenie Pes sympaťák so spoločnosťou Milki dog v sobotu 23. júna zorganizovali počas „Psieho dňa“ v Horárni v Horskom parku už 7. ročník súťaže Pes sympaťák. O titul súťažili nielen čistokrvné psíky, ale aj kríženci. Podujatie sa konalo pod zážtitou bratislavského primátora Milana Ftáčnika.

Do Horského parku zavítali súťažiaci i diváci už pred desiatou hodinou. Prichádzali rôzne psíky, či už čistokrvné alebo tie bez preukazu pôvodu, šteniatka alebo psí veteráni. Všetci si chceli zmerať sily vo svojich kategóriách a každý chcel vyhrať titul Pes sympaťák pre rok 2012. Súťažiaci ukázali, akí je medzi nimi a ich štvornohým priateľom vzťah, čo psík dokáže a s publikom sa podelili aj o to, čo pre nich ich psí miláčik znamená.

Víťazom sa stalo šteniatko kríženca Thasso

Spomedzi 50 prihlásených psích súťažiacich mohol byť celkovým víťazom len jeden. Pes sympaťák 2012 očaril prítomných svojimi bankytnými očami. „Je to kríženec huskyho a nevedno akého orieška. Je to najdúch, našli ho bezradného pobehovať medzi Košicami a Trebišovom. Mám ho dva mesiace, takže sa mi toho s ním nacvičiť ešte veľa nepodarilo. Myslím, že ľudí očarili najmä jeho krásne očká - typické pre huskyho,“ povedala majiteľka 7,5-mesačného Thassa - Miroslava Smolková z Bernolákova. Úspech ju prekvapil a, samozrejme, nesmierne potešil.

Ako vždy, ani tento rok nechýbala kúzelná kategória Dieťa a pes, kde najviac hlasov dostalo vystúpenie Ružinovčanky Sabinky Košíkovej a jej boder kólie Story.

Divákov zaujali policajné psy i dog military parkur

Na podujatí svoj výkon predviedli hneď ráno divákom aj policajné služobné psy z odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru SR. Nechýbala ani prezentácia športovej kynológie od Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády, kde psíky predviedli dog military parkur. V teréne na nich číhali rôzne umelé i prírodné prekážky.

„Na rozdiel od klasického agility je dog military parkur kynologická aktivita, kde pes so svojím psovodom prekonáva prekážky na spôsob „military“ v čo najkratšom čase. Veľkou výhodou je, že sa tomuto športu môže venovať každý, kto má psíka, a to bez akýchkoľvek obmedzení,“ uviedla veliteľka brigády Iveta Lipovská. Súťažiaci o titul Pes sympaťák i prizerajúci ďalej videli ako prebieha práca s vodiacim psom a Marta Pelešová prezentovala reiki určené psom.

Rady na mieste rozdával psí psychológ Rudolf Desenský

Na podujatí nechýbal ani psychológ psov Rudolf Desenský. Mnoho prítomných ho vyhľadalo a neváhalo osloviť. Každému sa snažil poradiť a vysvetliť, ako správne postupovať.

Psíkov si všímal aj sám a ihneď rozpoznal, ktorý pes potrebuje pomoc. Podujatia sa zúčastnila napríklad aj psia slečna nemeckého ovčiaka Becky, ktorá, hoci je už v novom domove, potrebuje pomoc, nakoľko sa bojí cudzích ľudí. Aj jej majiteľom psí psychológ rozdal cenné rady.

Svoje otázky ohľadom zdravia, výživy, starostlivosti  účastníci konzultovali  s veterinárnym garantom súťaže MVDr. Vladimírom Pagáčom. Akcie sa zúčastnili aj viaceré útulky, prítomný bol aj psí vozíčkar psík Tuly.

Podujatia sa zúčastnilo mnoho psíkov. Niektorí si prišli zasúťažiť, iných premohla iba zvedavosť a prišli sa pozrieť na akciu Pes sympaťák do Horárne v Horskom parku.

Prítomní mohli obdivovať mnoho rozmanitých psíkov, či už čistokrvných alebo orieškov, mladých alebo  psíkov v pokročilom veku, psíkov zdravých, ale i s hendikepom. Psíkovia sa bez akýchkoľvek obmedzení mohli spolu zahrať, pobehali si v prírode a všetci spoločne strávili príjemný deň.

Viac fotografií z podujatia nájdete v Galérii

Zdroj: https://www.psisvet.sk/index.php/spravodajstvo/100-v-horskom-parku-sa-hladal-pes-sympatak