Požiar v Malackách preskúšal spoluprácu záchranných zložiek ...

Cvičnej záchranárskej akcie sa zúčastnili psovodi zo záchranárskych organizácií z celého Slovenska a Čiech, dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža a členovia dobrovoľných hasičských zborov. Po piatkovom (22. marca 2013) cvičení sa cez víkend uskutočnil pre psovodov seminár na tému Praktické vyhľadávanie v ruine, ktorý organizovala Bratislavská kynologická záchranárska brigáda.

Požiar na hasičskej stanici a záchrana osôb zavalených v ruine. Takýto bol scenár záchrannej cvičnej akcie, ktorá mala vyskúšať spoluprácu záchranných zložiek. „Cieľom akcie bolo skoordinovať spoluprácu zložiek záchranného systému pri vyhľadaní, vyprostení a ošetrení zavalených osôb v prípade hromadného nešťastia, akým je zrútenie budov počas zemetrasenia, či výbuchu plynu," uviedla veliteľka Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády (BKZB) Iveta Lipovská.

V piatok vo večerných hodinách bola v objekte Hasičského a záchranného zboru vyhlásená pohotovosť, keď pri výcviku hasičských jednotiek došlo k porušeniu statiky dvoch budov a ich následnému zrúteniu. „Išlo samozrejme o simulovanú akciu, ktorá mala za úlohu preveriť pripravenosť záchranných zložiek a ich spoluprácu," opisuje plán cvičenia Lipovská.

Zásahu sa zúčastnili hasiči z Hasičského a záchranného zboru Malacky, dobrovoľný hasičský zbor Pole, dobrovoľný hasičský zbor Rusovce, členovia Slovenského Červeného kríža (SČK) a dobrovoľní kynológovia záchranári so svojimi psami zo Slovenska a Českej republiky.

Ako prví dorazili na miesto nešťastia hasiči, ktorí uhasili požiar, zabezpečili prehľadávanú oblasť a nasvietili ju tak, aby umožnili kynológom čo najefektívnejšie prehľadávanie. Dobrovoľní hasiči zo zboru Pole transportovali na špeciálne upravených vozidlách dobrovoľníkov Slovenského Červeného kríža a samotných psovodov so psami na miesto nešťastia.

„Veliteľ zásahu poskytol vedúcemu psovodov informácie o zabezpečení objektu a potenciálnej lokalizácii obetí. Vedúci psovodov rozdelil terén a psovodov do skupín, ktorí prehľadávali terén a lokalizovali zavalené osoby. Každá skupina dostala vysielačky, aby mohli komunikovať s vedúcim psovodov a veliteľom zásahu," uviedla Lipovská z BKZB. Psovodi označovali nálezy podľa smerníc INSARAG.

Počas prehľadávania terénu identifikovali a označili psy 5 zranených osôb, ktoré museli hasiči vyslobodiť spod trosiek a transportovať ich do hniezda zranených, ktoré medzičasom vybudovali členovia SČK. Po následnom podaní neodkladnej predlekárskej pomoci boli zranení odvezení do najbližšej nemocnice.

„Takýto scenár nie je žiadnym sci-fi, môže sa kedykoľvek v rôznych obmenách uskutočniť aj v reálnom živote. Preto sú súčinnostné cvičenia tohto typu nevyhnutnosťou, aby sa zasahujúce zložky naučili spolupracovať a efektívne komunikovať," objasnila cieľ cvičenia Lipovská.

Okrem simulovanej záchrannej akcie sa v Malackách zišlo vyše 50 psovodov spolu z deviatich záchranárskych organizácií z celého Slovenska a Čiech, aby si vymenili svoje skúsenosti zo záchranných akcií v tuzemsku aj zahraničí. Seminár Praktické vyhľadávanie v ruine organizovala Bratislavská kynologická záchranárska brigáda, ktorá už od roku 1994 združuje dobrovoľníkov, ktorí sa venujú výcviku záchranárskych psov.

V sobotu prebiehala teoretická časť, v rámci ktorej sa analyzovali chyby a nedostatky z piatkového cvičenia. Každý z účastníkov sa podelil o svoje skúsenosti z reálnych zásahov alebo podobných cvičení. V nedeľu sa uskutočnil tréning psovodov vo vyhľadávaní osôb v ruinách rôznych budov, ktoré sa nachádzajú v areáli HaZZ v Malackách. Psovodi si mohli vyskúšať aj prelanenie z výškovej budovy na miesto zásahu aj spolu so psom.

„Záchranársky pes sa učí celý život a aj takéto cvičenia ho dokážu pripraviť na reálnu záchranu osôb. Preto neustále vymýšľame nové situácie, psy vyhľadávajú v rôznych terénoch, čím získavajú ďalšie skúsenosti do reálnych záchranárskych akcií," dodala na záver Iveta Lipovská z BKZB.

Viac fotografií zo simulovaného cvičenia nájdete v našej Galérii a fotografie zo semináru nájdete tu

Zdroj: https://www.psisvet.sk/index.php/o-psoch/pracovne-psy/698-poziar-v-malackach-preskusal-spolupracu-zachrannych-zloziek-psy-vyhladavali-ranenych-v-ruinach

 

Súhrn informácií o seminári nájdete na FB profile udalosti: https://www.facebook.com/events/144541392376626/158659454298153/?notif_t=plan_mall_activity
Reportáž zo simulovanej záchrannej akcie v Malackách...od 21:42 "Zrútená budova":

https://www.joj.sk/video/rp7xx2