Simulovaná záchranná akcia

Bratislava/ 21.5.2011/ V sobotu o 10,00 hod. ráno otriasla vajnorským letiskom séria výbuchov. Vzápätí vyšľahli z budov plamene a valiaci sa dym. Na miesto dorazili hasiči, kynológovia so záchranárskymi psami a zdravotníci. Zatiaľ čo hasiči lokalizovali a likvidovali požiare, kynológovia si dohadovali taktiku vyhľadávania zavalených osôb. Za niekoľko sekúnd vyrástol na mieste aj improvizovaný stan prvej pomoci, kde zdravotníci čakali na príjem zranených. Po zabezpečení objektu vyrazili kynológovia do akcie. Za niekoľko minút už psy svojím štekotom označovali prvé nájdené obete. Hasiči s nosítkami vyprosťovali zranených a transportovali ich na miesto ošetrenia, kde zdravotníci podávali prvú pomoc a stabilizovali tie najťažšie zranenia. Za necelú hodinu a pol od prvého výbuchu bolo lokalizovaných, vyprostených, transportovaných a ošetrených 10 zranených osôb, tie najurgentnejšie prípady odvážali sanitky do najbližších nemocníc.

Dnes to našťastie bola iba simulovaná záchranárska akcia, ktorá mala za úlohu preveriť schopnosti všetkých záchranných zložiek pri hromadných nešťastiach, akými sú zemetrasenia a výbuch plynu. Ale jedného dňa sa môže tento scenár stať skutočnosťou a vtedy budeme pripravení .... aj vďaka takýmto akciám, aká sa konala dnes.

Cvičenia sa zúčastnili hasiči z HaZZ, dobrovoľní hasiči DHZ Rusovce, policajní psovodi z Prezídia PZ SR, zdravotníci z SČK, Falck záchranná a.s. a dobrovoľní kynológovia záchranári zo Združenia kynológov záchranárov SR. Všetkým zúčastneným patrí vďaka za ich nasadenie a profesionálny prístup.

Snáď jediným, ale podstatným mínusom tejto akcie bol absolútny nezáujem médií o tento typ cvičenia. Napriek niekoľko ročnej snahe spropagovať a priblížiť prácu dobrovoľných, ale aj štátnych záchranných zložiek, neustále narážame na ignoranciu zo strany médií, bez ktorých sa nám nepodarí vzbudiť záujem širokej verejnosti o tento zaujímavý a zmysluplný koníček. Koníček, ktorý sa pre mnohých z nás stal poslaním, životnou filozofiou, a ktorému sme schopní obetovať takmer všetok svoj voľný čas. A práve preto budeme musieť prehltnúť trpkú príchuť sklamania a opäť vyraziť do terénu, mrznúť či potiť sa na tréningoch, nechať sa zahrabať hŕbou kamenia či snehu, vyliezť aj do niekoľkometrovej výšky, či bez pohnutia čakať v úkryte až kým nás svojím citlivým nosom nevyňuchá pes záchranár... A keď to bude potrebné, radi prídeme na pomoc každému, kto to bude potrebovať.

 

Ďaľšie články o akcii:

 

https://www.webnoviny.sk/svet/21-maja-fotoobjektivom/295321-fotografia.html

 

https://dhz.rusovce.info/?p=93

 

https://tvoje.noviny.sk/tvojenoviny-clanky/22-05-2011/tvojenoviny-vajnory-pod-palbou-pod-ruinami-10-zranenych.html

 

Video Ružinovskej TV, Záchranári vo Vajnoroch na 8:15