Slovensko má za sebou druhé neoficiálne majstrovstvá v Dog Military Parkur

Bratislava sa opäť po roku stala dejiskom Majstrovstiev Slovenska v disciplíne Dog Military Parkur. O víťazstvo sa uchádzalo 52 psov z celého Slovenska a dokonca jeden i z Rakúska.

Druhý ročník neoficiálnych Majstrovstiev Slovenska v Dog Military Parkur sa konal v nedeľu 16. septembra v priestoroch paintballového ihriska v Mierovej kolónii v Bratislave – Nové Mesto.

Na psovodov a ich štvornohých pretekárov čakala trať pozostávajúca z 18 prekážok v štýle military. V tejto kynologickej disciplíne pod názvom Dog Military Parkur psovod spolu so psom prekonáva prekážky v čo najkratšom čase. Psík môže byť na vôdzke, ale i bez nej a spôsob zdolávania prekážok je ľubovoľný, čiže závisí iba od majiteľa psa a zvolenej techniky. Dokonca psovod môže psíkovi na dráhe aj pomáhať. Cieľom je, aby sa spoločne dostali na druhú stranu prekážky.

 

dmp1

 

Na tohtoročných pretekoch sa nesúťažilo iba v hlavnej disciplíne, ale pre účastníkov boli pripravené aj doplnkové súťaže. Svoje vedomosti si psovodi otestovali v teste o prvej pomoci. „Disciplínu Orientácia v teréne sme inovovali a premenovali na Geo-rescue-caching - teda hľadanie ukrytých "pokladov"," uviedla Iveta Lipovská z Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády (BKZB). Do tretice pribudla aj nová disciplína "Nájdime sa", kde psík hľadal ukrytého psovoda. Súťažou tak chceli organizátori poukázať na činnosť, ktorá blízko súvisí s aktivitou BKZB.

Najstarší psí pretekár mal 13 rokov

Aj keď by si človek myslel, že preteky Dog Military Parkur sú určené pre mladšie psíky, v tomto roku sa nenechali zahanbiť ani psí seniori. Najstarším psíkom bola 13-ročná sučka dalmatínskeho psa menom Lassie. So svojím majiteľom Ernestom Pavelkom si síce parkúr prebehli len nesúťažne, no rozhodne sa nemali za čo hanbiť. Svoje kvality predviedla Lassie aj v doplnkových disciplínach.

Aj keď všetci strávili príjemnú nedeľu, tak ako v každom športe, aj tu išlo o víťazstvá. Víťazom v parkúre sa stal Oto Čihák s 5-ročnou sučkou amerického pitbulteriéra Taurou, čím sa mu podarilo obhájiť minuloročné prvenstvo v tejto disciplíne. Na druhom mieste sa umiestnil Jakub Škopek s 3-ročným krížencom Roxy a víťaznú trojicu uzavrela rovnako stará kelpie Ebony Blue Asocjacja majiteľky Lucie Dobríkovej.

Disciplína "Nájdime sa" sa niesla v réžii dvojice Jakub Škopek a kríženec Roxy, ktorí sa našli za 22 sekúnd. V tesnom závese skončila Michaela Lacíková s kóliou Shiva. Za nimi obsadila tretie miesto Eva Podobová so sučkou husky Ašou.

V disciplíne "Geo-rescue-caching" zvíťazila Drahoslava Hlasová so stafordšírskym bulteriérom Ao Alex Blazejovec.

Prvá pomoc sa niesla v réžii Soni Meszárosovej a jej kelpií.

Najmladším účastníkom pretekov bol 5-ročný Andy Kummer, ktorý pretekal s americkým bulteriérom Rudym. Najmladším psím pretekárom bol 6-mesačný psík Lucie Drevickej. Okrem rýchlych pretekárov boli aj niektorí pomalší, ktorí sa radšej držali hesla „Pomaly ďalej zájdeš", no trať napokon úspešne zdolali. Najpomalším psíkom bol labrador Siberia Lenky Gašperovej.

Celkovým víťazom po súčte disciplín Parkur, Nájdime sa, Geocaching a Prvá pomoc sa stala Soňa Meszárosová s kelpie Dracula z Lhotecké linie.

Na podujatí nechávali ani sprievodné akcie. Návštevníci mali možnosť vidieť ukážky práce záchranárskych psov, výcvik poslušnosti s jedným, no i dvoma psami naraz, dogdancing a vyskúšať si mohli i zlanenie.

 

dmp2

 

Na podporu vlka európskeho sa vyzbieralo celkovo 100 eur

Aj v tomto roku malo podujatie charitatívny charakter. Súčasťou bola zbierka určená na výstavbu nového výbehu pre vlka európskeho v ZOO Bratislava. Vlky v Bratislave podľa organizátorov Dog Military Parkur už nutne potrebujú nový priestrannejší výbeh, aby sa zlepšili ich životné podmienky. Preto sa rozhodli venovať časť zo štartovných poplatkov na podporu výstavby nového výbehu. Od každého prihláseného účastníka preto putovalo 1 euro zo štartovacieho poplatku práve na podporu psovitej šelmy. „Počas akcie sme vyzbierali ďalších 45 eur, takže po zaokrúhlení posielame do ZOO 100 eur," uviedla Iveta Lipovská z BKZB.

„Dušou" i „hnacím motorom" celej akcie je vedúca brigády (BKZB) Iveta Lipovská, no nemalá vďaka patrí o všetkým ostatným, ktorí sa aktívne podieľali na organizácii a realizácii akcie. Za ich prácou stojí snaha a obrovské úsilie predstaviť nový kynologický šport, ktorý si začína pomaly získavať priazeň milovníkov športu i psov, čoho dôkazom bola hojná účasť na druhých neoficiálnych Majstrovstvách Slovenska v Dog Military Parkur.

Organizátorom bola Bratislavská kynologická záchranárska brigáda. Portál psisvet.sk bol mediálnym partnerom.

Zdroj: https://www.psisvet.sk/index.php/sport-a-relax/299-slovensko-ma-za-sebou-druhe-neoficialne-majstrovstva-v-dog-military-parkur

 

Článok ZOO Bratislava: https://www.zoobratislava.sk/?zoologicke-aktuality&sprava=bratislavska-kynologicka-zachranarska-brigada-pomaha-vlkom