Sústredenie práca vo výškach 18. - 21.6.2015, Končitá

V dňoch 18. - 21. júna 2015 zorganizovali Psovodi záchranári zo Žiliny piaty ročník záchranárskeho sústredenia zameraného na prácu s lanami vo výške a hĺbke. Väčšina si prišla zopakovať a precvičiť vedomosti a zručnosti z minulých rokov, no pre niektorých to bolo prvýkrát.
Prvý deň poobede postavili chlapi lanovú dráhu medzi dvoma stromami vo výške asi 7-8 m, na ktorej sme sa učili/cvičili vyžumarovať, prepnúť na kladky, spustiť sa po dráhe k druhému stromu, prepnúť z kladiek a zlaniť. Začiatočníkom vysvetlili základné veci ako istenie, zapínanie a použitie rôznych pomôcok, techniku žumarovania a zlanenie.
Druhý deň sme strávili zlaňovaním na rôzne spôsoby v 6-poschodovom rozostavanom penzióne v Nitrianskom Pravne, ktorý nám poskytol na cvičenie Vietcong Vyšehradné (pôvodne využívaný hlavne na airsoft a painball). Okrem zlanenia z poschodia, záchrany človeka z rímsy, lanovky a zlanenia cez hranu sme stihli aj štekací tréning s našimi štvornohými parťákmi.
Tretí deň sme strávili na stanici banskej záchrannej služby v Prievidzi, kde sme si vyskúšali banský trenažér - Polygón - bola to úzka chodba s rôznymi prekážkami, ktoré bolo potrebné prekonať v tme spolu so psom - plazením, prelezením, štvornožky a hlavne v lezeckom postroji ovešanom karabínami, istiacimi prvkami a inými pomôckami na zlanenie seba a psa (chodba slúži na nácvik záchranárskych prác v bani - simuluje aj zadymenie a veľké teplo ako v bani). Pracovali sme vo dvojiciach, takže hore sme išli dve osoby a dvaja psi, hore sme uviazali laná a následne zlanili taktiež každý so svojim psom. Samozrejme všetko mal pod kontrolou Maťo Ďurnek, ktorý nás aj nechal trošku potrápiť, ale aj poradil ak sme boli fakt v koncoch s vymýšľaním ako na to. :) Poobede sme si vyskúšali záchranu osôb - zase v dvojiciach - jeden z dvojice vyžumaroval a vytiahol hore psa/psov a druhého z dvojice, dolu sme prešli znovu Polygónom, tentokrát už nie v tme. Všetci psíci znášali pohyb v tme a visenie na lanách statočne.
Štvrtý deň bol už oddych od lán - mali sme vybavenú exkurziu do uhoľnej bane v Novákoch. Najskôr sme mali výklad o banskej záchrannej službe a ich vybavení, potom sme dostali výbavu - záchrannú skrinku, prilbu a baterku a sfárali sme  311 m pod zem, kde na nás už čakal banský vláčik, ktorý nás odviezol vyše 4km na miesto ťažobných prác. Následne sme sa pohybovali pešo po uhlí v bani za plnej prevádzky, najskôr v prievane, potom v teple a prachu, vysvetľovali nám zabezpečenia, postupy, práce, nástroje a stroje. Po asi hodinovej exkurzii v podzemí sme boli spotení, zaprášení, ale bohatší o vedomosti a videli sme na vlastné oči náročnú prácu baníkov. Taktiež sme otestovali reakcie psíkov v uzavretom priestore, tme a hluku banských strojov a pohyb po neľahkom teréne (uhlie sa pod nohami a packami zosúvalo, presúvalo, hýbalo, sypalo) žiaden pes s tým nemal problém. Po vyfáraní na zemský povrch sme sa tešili zo smiešne začmudených tvárí, ale prvá cesta bola do umývarky. Ešte nám povedali pár slov k tomu čo sme videli a vrátili sme sa na chatu pobaliť sa a ukončiť náročný víkend.
Ďakujem partii PZŽ za perfektne pripravený program, za pomoc a veľa nových vedomostí a za skvelú priateľskú atmosféru.

L. Valentovičová

 FOTO