VII. ročník sústredenia psovodov záchranárov policajného zboru s medzinárodnou účasťou Malacky – Rudava v dňoch 2. až 6. Júla 2007

VII. ročník sústredenia psovodov záchranárov policajného zboru s medzinárodnou účasťou Malacky – Rudava  v dňoch 2. až 6. Júla 2007 

V prvý júlový týždeň sa konalo medzinárodné sústredenie kynológov záchranárov v Levároch. Zúćastnili sa ho rôzne záchranárske organizácie využívajúce prácu psov ako sú mestská polícia, vodná polícia, horská služba, hasiči a dobrovoľníci troch krajín: Poľska, Českej republiky a Slovenska. Dobrovoľníkov sme zastupovali my. Mimo psovodov sa na organizácii akcie podieľali aj ďalší členovia spomínaných jednotiek. Hasiči urobili lanovku z lán, kde sa trénoval transport psovoda a psa na neprístupné miesta. Okrem toho spolu s členmi  vodnej polície vozili nás aj psov po jazere, kde sa psy trénovali tento druh transportu., ako aj vyťahovanie topiacich sa ľudí z vody na loď a hľadanie utopených ľudí z lode. Na ďalších pracoviskách sme si prevetrávali naše vedomosti z prvej pomoci pod dohľadom lekárov a tieź  hľadanie ľudí zasypaných v ruinách.

Na pracoviskách sme sa striedali spolu v menších skupinách, pričom v každej skupine boli zástupcovia všetkých krajín a zložiek. Na každom pracovisku (Káblovka, Zlaté piesky, Rudava) bolo viac stanovísk z rôznymi druhmi záchranárskej práce, ktoré sme si vyberali podľa zamerania psov. Niektoré sme ale absolvovali všetci: lanovka, prvá pomoc, transport na člnoch. Mali sme mať k dispozícii aj vrtuľník, aby si psy zvykli aj na tento druh dopravy. Ten mal však iné povinnosti, z čoho nám všetkým bolo smutno ( aj keď niektorý psy by sa určite potešili keby vedeli čomu sa vyhli).

Na pracoviská sme chodili dvakrát za deň. Od raňajok do obeda a od obeda do večere. Po večeri si naši miláčikovia mohli odpočinúť. My však nie. Nasledovali prednášky o prvej pomoci pre ľudí, ako aj prednášky nových chorôb psov, ktoré prichádzajú na naše územie v dôsledku klimatických zmien.

Po prednáškach sa psíky vyvenčili a uložili na noc. My sme pokračovali v ďalšej, veľmi dôležitej aktivite: budovanie medzinárodných kontaktov. Veľmi pomohlo to, že členovia našej organizácie sú predovšetkým ženského rodu ( a to viac si ceníme výnimky opačného pohlavia, ktoré to s nami vydržia ), zatiaľ čo členovia policajných zborov, horskej služby a hasičov sú najmä muži. Na konci týždňového sústredenia sme sa už všetci poznali a dokázali sa dorozumieť. Odchádzali sme unavení, ale s pocitom dobre vykonanej práce. Ďakujeme organizátorom sústredenia ( Polícii Slovenskej republiky ) za pozvanie a tešíme sa na ďalšie stretnutie a spoluprácu.

Členovia ZKZ SR sa zúčastnili v tomto zložení:

Katarína šarinová

Katarína Filipková

Katarína Fakanová

Jana Mácsadiová

Barbara Balogová

Helena Pavlíková Gičová

Pavol Jančovič   

-kf-