XIII. Majstrovstvá SR záchranárskych psov

BKZB - XIII. Majstrovstvá SR záchranárskych psov 2006

 

Už po piatykrát zorganizovala Jablonická kynologická záchranárska brigáda Majstrovstvá SR záchranárskych psov v klasických disciplínach. Tento rok to bol už XIII. ročník, ktorý sa konal podľa Národného skúšobného poriadku Asociácie cvičiteľov záchranárskych psov SR. Tento systém práce záchranárskych tímov (psovod a pes) nadväzuje na pôvodný skúšobný poriadok Zväzarmu, preto ho nazývame ako „klasické disciplíny“. Po dlhšom letnom daždivom období nastalo veľmi pekné teplé počasie, ktoré privítalo kynológov – záchranárov zo všetkých kútov Slovenska. Na tomto stretnutí v Jablonici sa zišli vo štvrtok 31.8.2006 na Kynologickom cvičisku Združenia KYNOLÓGIA JABLONICA, aby si zasúťažili a zmerali sily v pachových prácach (stopy), vyhľadávaní ukrytých osôb v lese a v ruinách a v cvikoch poslušnosti so špecifickými prvkami (napr. prechod horiacim priestorom, skupinou osôb a pod.). Zo 17 prihlásených sa zaprezentovalo 14 záchranárskych tímov, ktoré posudzovali rozhodcovia Jaroslav Gajdoš z Martina a Jaroslav Sitarčík z Lučenca.

V sobotu 1. septembra 2006 si záchranárske tímy zmerali sily v pachových prácach – stopách, keď na poliach v okolí Jablonice hľadali „zatúlané“ osoby, ktoré po nájdení označovali štekaním. V popoludňajších hodinách prebiehali špeciálne práce – vyhľadávanie osôb v lese a v ruinách. Ako les poslúžil starý 50-60 rokov opustený kameňolom Gáliková baňa a ako ruiny areál firmy Drevorez Harasník, kde záchranárske tímy vyhľadávali, označovali a vyprosťovali skryté – stratené osoby.

V podvečer organizátori aj pretekári navštívili Mohylu gen. M.R.Štefánika na Bradle, ktorá sa týči nad mestom Brezová pod Bradlom. Po návrate do večerných hodín sa všetci zabavili na diskotéke na cvičisku.

V sobotu prebiehala na cvičisku poslušnosť, na obed bolo vyhodnotenie a vyhlásenie výsledkov. Záverom majstrovstiev bol spoločný obed v Reštaurácii u Igora, po ktorom sa pretekári srdečne rozlúčili.

Poďakovanie patrí všetkým pretekárom za dôstojné vystupovanie a reprezentovanie materských kynologických záchranárskych organizácií (Jablonica, Bratislava, Žilina,Liptov, Handlová a Košice), organizátorom a kynologickým činovníkom, rozhodcom, značkárom, figurantom a iným pomocníkom a samozrejme sponzorom ( PD Záhorie Jablonica, OÚ Jablonica, Drevorez Harasník, H-S sklo, Milki Dog s.r.o., MED-ART s.r.o a ďalším súkromným podnikateľom), za pomoci ktorých majstrovstvá prebehli ku spokojnosti všetkých účastníkov.

 

XIII. M SR záchranárskych psov v klasických disciplínach sa uskutočnili v 3 kategóriach:


DOSPELÍ:

1. miesto a titul Majster SR 2006 získal Jan Šrámek z KZB Žilina, so psom veľký bradáč SPEED Triumetal
2. miesto obsadila Iveta Potančoková z KZB Bratislava, so psom nemecký ovčiak DUK Obadove očko
3. miesto obsadila Andrea Adamčiaková z KZB Liptov, so sukou nemecký ovčiak KYLLIE Sivý Timotej

 

MLÁDEŽ:

1. miesto a titul Majster SR 2006 získal Tomáš Hajduk z KZB Jablonica, so psom malý bradáč BRIX Malé uško
2. miesto obsadila Veronika Toholová z KZB Bratislava, so sučkou malý bradáč DOLLY SARA z Šardanu
3. miesto obsadila Michaela Fúsková z KZB Bratislava, s bernským salašníckym psom GURU Regeta

 

VETERÁNI – ( vek psa nad 8 rokov):

1. miesto a titul Majster SR 2006 získala Mgr. Eva Hanková z ZB Košice, so psom labradorský retriever BEAN ALBION Paducah Line
2. miesto obsadila Oľga Sýkorová z KZB Handlová, so psom malý bradáč CHARLY Zimný potok
3. miesto obsadila Jana Hamerlíková z KZB Jablonica, so sukou malý bradáč ASKA Jarga.

Na záver majstrovstiev bola odmenená najmladšia súťažiaca 7 ročná Monika Adamčiaková z KZB Liptov, ktorá súťažila so sučkou malý bradáč GWENN GIRL z Šardanu.

Podrobné výsledky, prípadne ďalšie informácie máte možnosť získať na www.kynológia-jablonica.sk,

MVDr. Ján Hamerlík, riaditeľ M SR ZP