Záchranári v škôlke

Vo štvrtok 14.2.2013 nebol len deň sv. Valentína,  Kynologický klub Záhorák, ktorého 2 členovia sú zároveň aj členmi Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády, bol pozvaný do materskej škôlky na Rakárenskej ulici v Malackách. Vonku vládla práve Perinbaba a nadelila nám hojnú bielu prikrývku. Deti práve šantili na snehu a keď nás zbadali, ostali len tíško so záujmom a prekvapením stáť. Pani učiteľky ich odviedli na veľké ihrisko a my, v zložení  Zuzana, Peter a Tomáš, sme sa zatiaľ mohli pripraviť.

Cieľom akcie bolo deťom v rôznom veku povedať, že psíkov sa netreba báť, ale pred cudzími mať rešpekt. Deti si vyskúšali rôzne modelové situácie, ako sa správať k cudziemu psovi za plotom, priviazanému pri obchode, alebo na prechádzke s majiteľom.  Ďalej im bolo ukázané ako správne psíka hladkať,  neťahať za chvost, uši. Deti boli veľmi aktívne a i napriek tomu, že tam boli od najmladšie po najstaršie, boli veľmi múdre a všetko už ovládali. A nevšimli sme si, že by sa niekto našich psíkov bál.

Aron a Nora, ktorí sa venujú záchranárskej kynológii  predviedli deťom  ako pracuje pes pri vyhľadávaní stratených osôb.  Škôlkari samozrejme vedeli, že pes hľadá nosom a šteká, keď sa niečo deje. Tomáš s Maxom  sa zase predviedli pri preskokoch cez rôzne prekážky.  Deti len sledovali a samozrejme čakali na to, kedy si ich môžu opäť pohladkať.

A na záver  sme upozornili, že po hre so psom je dôležité  umyť si ruky a tváričku.

A nie len my sme deti prekvapili, ale aj oni nám pripravili prekvapenie. Nakreslili nám krásnych hafanov, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s deťmi, len neviem čo ich budeme učiť, keď oni už všetko vedia J.

A veľké poďakovanie patrí aj p. učiteľkám za umožnenie prísť  pozrieť detičky s našimi psíkmi.

Zuzana, Peter a Tomáš s Aronom, Norou a Maxom