Záchranári zasahovali v kúpeľoch Centrál

10. februára 2007 o deviatej hodine ráno sa výbuchom dymovníc začala utajovaná akcia. V ruine bývalých kúpeľov Centrál Združenie kynológov záchranárov SR simulovalo zosuv budovy po živelnej katastrofe. Na miesto nešťastia boli privolaní psovodi, hasiči, záchranári Slovenského červeného kríža aj príslušníci polície. V ruine sa nachádzalo 14 obetí s dokonale nasimulovanými zraneniami rôzneho charakteru. Napr. pneumothorax, otvorené zlomeniny, či šok.

Po zabezpečení priestoru hasičmi nastúpili tímy psovodov so svojimi tímlídrami. Ich úlohou bolo prehľadať priestor a označiť miesta, na ktorých sa obete nachádzali.

Tie vyprosťovali pripravené čaty zložené z príslušníkov hasičského zboru a Slovenského červeného kríža. Vyprosteným obetiam poskytovali prvú pomoc a dopravili ich do bezpečia.

Cvičenie bolo zamerané na spoluprácu jednotlivých zložiek a pripravenosť pre skutočnú situáciu. Uskutočnilo sa len vďaka ústretovosti množstvu dobrovoľníkov, ktorí obetovali svoj voľný čas a námahu, za čo ďakujeme.    

   -bb-  

 

V bratislavských kúpeľoch Centrál cvičili záchranári

V rozsiahlom betónovom torze bývalých kúpeľov Centrál dnes cvičili kynológovia, hasiči a predovšetkým dobrovoľní členovia Bratislavskej kynologickej záchrannej brigády pri vyhľadávaní osôb zavalených po živelnej katastrofe.

V temnom objekte, kam do spodných podlaží neprenikol ani lúč denného svetla, bolo malým umením pre 17 psovodov vyhľadať 12 dôkladne ukrytých figurantov. Úlohy však zvládli na výbornú, aj keď sa súčinnostná akcia v náročnom teréne nevyhla drobným poraneniam štvornohých pátračov. Boli natoľko úspešní, že sa im podarilo nájsť aj neplánovaného ukrytého bezdomovca a dvoch votrelcov, ktorí sa v strachu pred akciou ukryli na streche kúpeľov.

Dobrovoľní záchranári z Bratislavy majú už dva roky podpísanú zmluvu o spolupráci s kynológmi Policajného zboru. Ako dodal ich šéf Ján Pöthe, napriek veľkému záujmu o pomoc pri vyhľadávaní ohrozených osôb, majú značné finančné problémy pri zabezpečení zodpovedajúceho výcviku. Pritom úspechy dosahujú aj na medzinárodných cvičeniach, ako tomu bolo nedávno v Slovinsku.

Autor článku: TASR
Dátum vydania: 10.02.2007

 

 

Článok SME - Na Centrále nacvičovali katastrofu