Zemetrasenie Taiwan 1999

Tri čísla – 921 – symbolizujú na Taiwane skazu. Prišla pred desiatimi rokmi, 21. septembra 1999. Ostrov zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,6 stupňa. O život prišlo 2 416 ľudí, ďalších viac ako 11-tisíc bolo ťažko zranených, škody presiahli deväť miliárd dolárov. Pomoc ťažko skúšanej krajine ponúkal celý svet vyrazili aj slovenskí záchranári.

Taiwan

Slovenskí záchranári pred desiatimi rokmi pomáhali na Taiwane po obrovskom zemetrasení. Zľava Ľuboš Hajko (člen BKZB), Marián Fabuš a Jozef Hramec na večeri, ktorú usporiadali predstavitelia Taiwanu na Slovensku. Foto: Ja

 

„Na ministerstve vnútra mi vtedy povedali, že tam nepôjdeme, lebo je to ďaleko a je to drahé. Tak som sa obrátil na ministerstvo zahraničných vecí, či by sme vedeli niečo »vykúzliť«. Nakoniec sme leteli tam aj späť taiwanskými aerolíniami zadarmo. Keď ide o záchrannú akciu, nikde to nie je ďaleko,“ tvrdí Fabuš, riaditeľ výcvikovej základne záchranárskych psov v Nitre.

Slováci sa dostali na Taiwan do 30 hodín po tragédii.
„Keď sme tam prišli, letisko nás vítalo potleskom. Mal som z toho husiu kožu,“ hovorí podporučík Jozef Hramec a ukazuje na chĺpky na ruke, ktoré sa mu pri spomienke na udalosť aj po 10 rokoch ježia.

Záchranárov po príchode pridelili k rakúskym kolegom. Slovensko nezávislosť Taiwanu neuznáva, diplomatické vzťahy má nadviazané s Čínou. V tom čase neexistoval v hlavnom meste Tchaj– pej ani ekonomický a kultúrny úrad.

Hoci Slovákov čakal potlesk, najprv museli ukázať, čo zvládnu. „V hlavnom meste Tchaj–pej nás požiadali, aby sme prehľadali jednu spadnutú budovu. Pripadalo mi to čudné, lebo odtiaľ už brali sutinu,“ opisuje skúšku Fabuš. „Nevedeli sme však, že ide o test. Naše psy tam našli malého Číňana a označili ho. Odvtedy nás brali tam, kde to bolo najhoršie.“

Zemetrasenie malo epicentrum pri meste Ťi–ťi. Viac ako 44–tisíc domov živel úplne zničil a takmer rovnaký počet silno poškodil. „Veru, dostávali sme najťažšie úlohy,“ potvrdzuje aj Hramec, ktorý teraz pracuje v žilinskej mestskej polícii. Stále je však dobrovoľný záchranár a cvičí psy.

„Prehľadávali sme jednu budovu, odišli sme odtiaľ a na druhý deň nám povedali, že pri ďalšom dotrase to všetko padlo,“ hovorí Hramec. Fabuš pripomína, že otrasy prišli našťastie v noci. „V spadnutých budovách boli v prízemí obchody, bolo by to bývalo horšie, ak by boli plné ľudí. Presne sme videli, ako šiel tektonický zlom – na jednej strane ulice boli všetky domy zbúrané a na druhej strane mali maximálne popraskané sklá.“

„Doslova sa tam otvorila zem a prvé poschodia sa prepadli do zeme. Deviate poschodie bolo na úrovni tretieho,“ opísal mi skazu aj Hramec. Ale aj slovenskí záchranári pocítili poriadne otrasy. „Boli sme v hoteli, keď to prišlo. Poviem, že ak by mi vtedy niekto podrezal žily, tak sa mi z nich krv nevyleje, ale vysype,“ vraví Hramec.

Slovákom sa na Taiwane nepodarilo nájsť živých ľudí. „Každý záchranár ide do akcie s tým, že sa pokúsi nájsť tých, čo prežili. Podstatné je však objaviť aj mŕtvych, aby ich príbuzní mohli dôstojne pochovať,“ dodáva Hramec.

Pes je pre záchranára partner

Záchranársky pes ide ešte ďalej ako človek záchranár. O štvornohého pomocníka a priateľa sa tiež treba vedieť postarať. „Bolo to v roku 1999 po zemetrasení v Turecku, poslal som sučku na druhé poschodie. Padnuté panely tam vytvorili tunely,“ opisuje situáciu podporučík Jozef Hramec, ktorý cvičí psy a pracuje v žilinskej mestskej polícii. „Panel tam bol tak, že z neho trčali oceľové tyče a boli zahnuté smerom dovnútra. Keď liezla tam, bolo to v poriadku, ale von musela vycúvať a na jeden roxor sa napichla. Dala mi najavo, že sa niečo stalo. Ja som nasadol do bagrovej lyžice, dal som sa vyniesť hore. Bolo mi jedno, že sa môže niečo stať, pretože pes je pre vás partner.“

Zemetrasenie

  • 921: na Taiwane mu hovoria len tak, lebo prišlo 21. 9. 1999
  • 2 416 ľudí zahynulo
  • 44 338 domov živel zničil
  • 9,2 miliardy dolárov dosiahli škody po prírodnej katastrofe

Vyšlo v denníku Pravda 23. 09. 2009

Po tragédii v Ťi­-ťi pomáhali aj Slováci

Prišlo nečakane a v noci. Najväčšie zemetrasenie na  Taiwane od roku 1935  urobilo z desaťtisícov ľudí  bezdomovcov a niektoré neponičené domy presunulo z miesta na miesto, takže si ich majitelia museli zmeniť adresy. Viac než dvetisíc ľudí zomrelo pod troskami zrútených budov. Tragédia otriasla aj postavením roky vládnucej Národnej strany Kuomintang. Rok po nešťastí dali ľudia, nespokojní s prístupom vlády k odstraňovaniu škôd, vo voľbách šancu protičínskej opozícii. Od jednej z najhorších živelných pohrôm 20. storočia, zemetrasenia v Ťi­ťi na Taiwane, uplynulo v pondelok presne desať rokov.

  • zemetrasenie so silou 7,3 stupňa Richterovej škály udrelo v centrálnom Taiwane 21. 9. 1999
  • epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo asi 7 kilometrov pod zemou v meste Ťi­ťi
  • vyžiadalo si 2416 obetí a 11 441 ľudí bolo zranených
  • otrasy zničili 44 338 domov a poškodili ich viac než 41­tisíc
Hodinu a štyridsaťsedem minút po polnoci sa 21. septembra 1999 začalo na Taiwane peklo na zemi. Silné otrasy váľali niekoľkopodlažné budovy ako domčeky z karát. Vyčíňanie prírody netrvalo dlho.

Vychádzajúce slnko však ponúklo Taiwancom, ktorí osudnú noc prežili, smutný pohľad. Mestečko Ťi­ťi, ležiace najbližšie k epicentru zemetrasenia, pripomínalo Berlín po bombardovaní.

Hrdinami boli záchranári

Poškodené elektrické vedenia a transformačné stanice takmer zbavili ostrov elektriny. Tri jadrové elektrárne sa automaticky vypli a spustili až o dva dni neskôr. Nápor otrasov poškodil 102 dôležitých mostov.

Slovenskí záchranári (zľava) Ľuboš Hajko, Marián Fabuš a Jozef Hramec.

Jedinú kompletnú diaľnicu cez hory centrálneho Taiwanu museli  pre silné poškodenie uzavrieť a dodnes nie je úplne opravená.

Taiwanskú burzu zatvorili na päť dní a šesťdňové vyradenie podniku  Hsinchu Science Park, ktorý dodáva počítačové pamäte, spôsobilo trojnásobný nárast ich cien na svetovom trhu.

Najhoršie správy sa však týkali počtu obetí. Ten rástol každú hodinu. Zemetrasenie pripravilo o život 2416 ľudí. Desaťtisíce prišli o strechu nad hlavou a zo stoviek detí urobilo siroty.

Hrdinami nasledujúcich dní sa stali záchranári. Ich rýchlosť dokázala zachrániť mnohé životy. Šesťročného chlapčeka sa podarilo japonským a juhokórejským záchranárom vytiahnuť spod sutín živého 88 hodín po zemetrasení.

Po 130 hodinách (viac než 5 dní) našli pod troskami budovy Tunghsing v Tchaj­peji dvoch bratov, ktorí prežili tak, že pili vlastný moč a vodu striekanú z hadíc hasičov na zrúcanisko. Neskôr sa ukázalo, že budova bola postavená z nekvalitných materiálov.

Do záchranných prác sa zapojili taiwanskí vojaci, policajti a dobrovoľníci, ale aj stovky záchranárov z celého sveta, medzi ktorými nechýbali ani Slováci.

Záujem vycestovať na ostrov prejavil hneď po tragédii riaditeľ Výcvikovej základne záchranárskych psov Marián Fabuš.

zahraničných vecí. Ten dohodol spoluprácu s aerolíniami Eva Air. „Dopravili nás tam aj späť zadarmo,“ povedal Fabuš. Ministerstvo vnútra ho však odmietlo s tým, že je to ďaleko a je to pridrahé. Nakoniec pomohol rezort

Prihlásilo sa mu niekoľko dobrovoľníkov. V tom čase nemalo Slovensko s Taiwanom nijaké diplomatické vzťahy, a preto našich záchranárov pridelili k rakúskym kolegom.

Podporučík Jozef Hramec, zásahový psovod Mestskej polície  Žilina a tiež člen združenia  K­7 Psovodi­záchranári si veľmi váži najmä prístup Taiwancov. Snažili sa pomáhať, ako sa dalo.

„Keď som povedal ticho, počuli by ste špendlík padnúť na zem,“ hovorí Hramec, ktorý so sučkou Alfou prehľadával trosky budov. „Stačilo povedať vodu, a už k nám bežali s miskami vody pre psa,“ spomína.
„Bol pre nich polobohom, pretože vedel vysnoriť človeka aj tam, kde to už ľudia vzdali,“ vraví mladý podporučík, ktorý Alfu pochoval pred piatimi rokmi.

Odmenou bol potlesk ľudí

Naši záchranári na vlastnej koži zažili dve z dodatočných zemetrasení. Jedno dosiahlo silu 6,8 stupňa Richterovej škály. „Boli sme na šiestom poschodí, tých 14 sekúnd bolo nekonečných,“ opisoval Hramec.
Najväčšou odmenou bola pre záchranárov vďačnosť ľudí. Aj keď našli len mŕtve telá ich príbuzných, Taiwanci boli radi, že ich môžu aspoň pochovať. „Keď sme sa vracali, tlieskalo nám celé letisko,“ hovorí o najkrajšej spomienke ďalší zo záchranárov Ľuboš Hajko.

Pri príležitosti 10. výročia taiwanskej tragédie usporiadala Tchajpejská reprezentačná kancelária v Bratislave pre slovenských záchranárov slavnostnú večeru. Jej zástupca Robert C.M. Chen sa im poďakoval za odvahu a za nezištnú pomoc.

Zdroj: www.sme.sk