1.ročník Dog Military Parkur

Slovensko má za sebou prvé neoficiálne majstrovstvá v Dog Military Parkur

Prvú decembrovú nedeľu sa Bratislava stala dejiskom Majstrovstiev Slovenska v novej disciplíne Dog Military Parkur, kde sa o víťazstvo uchádzalo až 60 psov a ich majiteľov z celého Slovenska a dokonca aj z Rakúska.

Dog Military Parkur je absolútnou novinkou nielen u nás, ale aj vo svetovom meradle. Táto disciplína, kde sa spolu so štvornožcami zapájajú aj ich majitelia, si však stihla získať už veľkú obľubu. Na prvom ročníku sa zúčastnilo 60 psov a ich majiteľov, ktorí merali do miesta dejiska cestu zo všetkých kútov Slovenska. Aj napriek sychravému počasiu si súťažiaci priniesli okrem teplého oblečenia aj veľkú dávku dobrej nálady a odhodlania popasovať sa s prekážkami na dráhe, ktorá na nich čakala v priestoroch paintballového ihriska v Mierovej kolónii v Bratislave – Nové Mesto. Po úvodnej registrácii súťažiacich svoju šikovnosť predviedli záchranárske psy z Bratislavskej kynologickej záchranárskej brigády, dobrovoľní hasiči z DHZ Rusovce a zdravotníci z SČK pri simulovanej pátracej akcii. O 10-tej hodine odštartovali preteky, v rámci ktorých sa súťažilo aj v disciplínach Orientácia v teréne a Poskytnutie prvej pomoci. Súťažiaci, ale aj diváci si mohli počas dňa vyskúšať aj zlanenie z výšky so svojím psom, ako aj prácu s termovíznou kamerou.

Súčasťou podujatia bola aj pomoc opusteným psíkom z útulkov a týraným zvieratám. Práve pre ne poputuje 1 Euro zo štartovacieho poplatku od každého zo 60 účastníkov pretekov. Organizátori, ktorými sú Bratislavská kynologická záchranárska brigáda, výcviková škola Dog Academy, OZ Majme srdce a bratislavapaintball.sk, však mysleli aj na pomoc v konkrétnejšej forme. Na akciu boli preto prizvaní psíkovia z útulkov, ktorí si hľadali rodiny. Žiaľ psíkov sa umiestniť nepodarilo, ale priamo na akcii sa vyzbieralo 83 EUR, ktoré určite prispejú k zlepšeniu kvality života opustených zvierat v útulkoch.

Najsympatickejšiu dvojicu vyberali známe tváre

Veľký úspech mala aj záverečná súťaž o tri najsympatickejšie dvojice spomedzi súťažiacich, ktorých vyberala porota zostavená zo známych osobností. Účastníci si pripravili rôzne triky a kostýmy pre seba aj svojich psíkov, aby zaujali porotcov. Barborka Franeková, Lucka Hablovičová, Lenka Slaná a Martin Nikodým mali nesmierne ťažkú úlohu vybrať iba troch najsympatickejších psíkov a ich majiteľov. Nakoniec boli vybrané až štyri dvojice, ktoré si získali sympatie porotcov.

V tvrdej konkurencii 60-tich súťažiacich si napokon prvenstvo vybojoval pán Oto Čihák s fenkou pitbula Taurou, ktorí sa zároveň stali aj absolútnymi víťazmi 1. ročníka pretekov Dog Military Parkur.    

 

DOG MILITARY PARKUR
Táto disciplína je novinkou na Slovensku a aj vo svete, a je určená pre každého, kto má rád zábavu, pohyb a nové výzvy. Inováciou voči ostatným kynologickým športom je, že prekážky na spôsob military sa v čo najkratšom čase snaží majiteľ psa prekonať spolu so svojím psom. Zúčastniť sa môže každý kto má doma psíka, bez akýchkoľvek obmedzení.
Viac informácii na https://dogmilitaryparkur.webnode.sk/"