LVT Šintava 2003

LVT Šintava 2003

 

Prvý augustový týždeň (3. – 10. 8.2003) sa konal už tradičný letný výcvikový tábor v Šintave. Okrem členov BKZB sa ho zúčastnili aj členovia záchranárskych brigád z Malaciek, Trnavy a Humenného. V Šintave sme už štvrtý rok po sebe našli ideálne podmienky na trénovanie „záchranárčiny“. Futbalový štadión, na ktorom sme cvičili poslušnosti sa nachádza priamo v areáli, kde sme boli ubytovaní, terény na stopy a les sú hneď za plotom areálu a sereďský bývalý kaštieľ, kde sa trénovali ruiny je vzdialený cca 2 km. V ústrety nám vyšli aj miestne úrady v Seredi a Šintave, ktoré nám povolili voľný pohyb po kaštieli aj po okolitých poliach a lesoch.

S výcvikom sme začali už v nedeľu, rozdelení do dvoch družstiev sme trénovali každý deň až do štvrtka, kedy sa začali prípravy na skúšky podľa národného skúšobného poriadku. Na skúšky sa prihlásilo spolu 14 psovodov (7 na SNPZS, 5 na SVZM a 2 na SVZP – R1). Skúška národnej pohotovostnej záchranárskej skupiny sa začala nočným vyhľadaním v ruine. Zavalenú osobu úspešne dohľadali traja psovodi zo siedmich zúčastnených. Nočné vyhľadanie končilo okolo druhej hodiny ráno a o piatej sa už šľapali prvé stopy na skúšky všestranného záchranárskeho minima. Z celkového počtu päť zúčastnených splnili limit štyria psovodi, ktorí ďalej úspešne absolvovali aj poslušnosti, obratnosti a špeciálne cviky. Skúšku SVZP – R1 úspešne absolvoval jeden psovod. Skúška pohotovostnej záchranárskej skupiny pokračovala vyhľadaním v lese, ktoré však bolo prerušené ostrou pátracou akciou. Z dôvodu účasti na ostrej akcii odstúpili šiesti psovodi zo skúšky NPZS, jeden psovod z MKZB pokračoval a úspešne skúšku dokončil. Po dohľadaní dvoch stratených osôb v lese psovod so psom absolvoval 5 km pochod, na konci ktorého nasledovalo opäť vyhľadanie v lese s jedným figurantom. Potom sa psovod so psom presunul ďalších 5 km pešo do ruiny, kde naňho cca po hodinovom oddychu čakali ešte traja figuranti. Treba ešte podotknúť, že práce v lese začínali okolo 10,00 hod., trasa pochodu viedla po hrádzi, takmer bez tieňa a teplota sa pohybovala okolo 33 ˚C. V týchto podmienkach podala dvojica Jozef Vaško a Cora takmer heroický výkon, za čo si vyslúžili obdiv všetkých zúčastnených.

V sobotu sa konali skúšky podľa medzinárodného skúšobného poriadku IPOR (1x RH–E, 1 x RH–F–A, 1 x RH–FL–A, 1 x RH–FL–B, 1 x RH–T–A, 1 x RH–T–B). Úspešne boli zložené len skúšky RH–E a RH–F–A. Pod malú úspešnosť sa podpísali vysoké teploty a evidentná vyčerpanosť psov po celotýždňovom zaťažení. Napriek tomu však máme za sebou opäť jednu dobre zorganizovanú akciu s dlhoročnou tradíciou, na ktorej sa na budúci rok určite všetci radi zídeme.