LVT Šintava 2007

LVT Šintava 2007

TRÉNUJEME, ABY SME MOHLI POMÁHAŤ

Fotky - LVT - Šintava 2007

 

Tohtoročný letný výcvikový tábor bol zameraný na efektívne trénovanie jednotlivých častí práce záchranárskeho psa.

Prvý augustový týždeň sa 11-krát uskutočnil Letný výcvikový tábor kynológov záchranárov, už po niekoľký raz v šintavskej lodenici pri Seredi. Trinásť členov bratislavskej, liptovskej a holíčskej brigády venovalo sedem dní aktívnemu tréningu so svojimi psami. Tentoraz tábor nevrcholil cvičením ani skúškou. Tábor viedol Martin Martiš, inštruktor bratislavskej brigády, ktorý ho poňal novým spôsobom: „Práca cvičeného záchranárskeho psa pozostáva z hľadania a následne označenia stratenej osoby, čo je celok jednotlivých drobných disciplín. Sú nimi motivácia, psychická vytrvalosť, ovládateľnosť, označenie a vyhľadanie. Týždeň aktívneho trénovania sme venovali dôkladnému precvičovaniu každej disciplíny samostatne, čo nebýva zvykom."

Pracovali sme v lese, v ruine sereďského kaštieľa, rozostavanom objekte školy aj na lúkach či poliach. Skvelá stratégia tréningov zaručovala radostnú prácu psov aj psovodov počas celého tábora.
Martin Martiš vysvetľuje: „Cieľom každého tréningu bolo, aby úsilie vždy korunoval úspech. Aby sa každá jednotlivá disciplína trénovala úspešne a pre psa motivačne. Preto sme jednotlivé časti trénovali samostatne. Samostatný tréning jednotlivých častí nám umožňuje, že pes bude pracovať bez chýb a radostne. Potom sa aj náročnejšie úlohy stávajú pre psa jednoduchými.“

Súčasťou tábora bol aj presun do Jablonice, kde nám jablonická záchranárska brigáda umožnila nočný tréning vyhľadania zavalenej osoby v zaujímavom objekte miestnej píly. Táborili sme v areáli cvičiska, v príjemnej spoločnosti „jabloničiarov“, ohníka aj špekáčikov.

Každý večer sme zhodnotili prácu psov a psovodov a vymieňali si názory a poznatky. Vďaka inovátorskému prístupu k metodike výcviku záchranárskeho psa, veľkej dávke entuziazmu aj dobrému počasiu odviedli psovodi aj psi veľký kus dobrej práce a urobili ďalší krok na ceste, ktorou sa uberajú – pomôcť ľuďom, ktorí to budú potrebovať.

-bb-