Medzinárodné výcvikové sústredenie záchranárskych psov, Malacky 18. - 22.7.2012

Bratislavská kynologická záchranárska brigáda (BKZB) organizovala 18. až 22. júla 2012 v priestoroch výcvikového strediska Hasičského a záchranného zboru v Malackách štvordňový letný výcvikový tábor záchranárskych psov s medzinárodnou účasťou.

Sústredenia záchranárskych psov v Malackách si už stihli spraviť dobré meno aj medzi mnohými zahraničnými kynológmi. Minulý rok sa pre veľký záujem organizovali tieto sústredenia trikrát a zúčastnilo sa ich spolu viac ako 100 dobrovoľných záchranárov z Českej republiky, Maďarska, Slovinska, Rakúska a samozrejme z celého Slovenska. Tento rok si svoje skúsenosti prišlo vymeniť približne 25 psovodov, ktorí docestovali zo západného Slovenska, z Moravy aj Rakúska.

Náročný program preveril schopnosti psov

Každý deň bol doslova „nabitý“ činnosťami. Účasť na nich však bola dobrovoľná. Nie všetci psi sú zvyknutí na taký intenzívny výcvik - byť celý deň na nohách, sústrediť sa a pracovať od rána do neskorého večera, preto si musel každý psovod rozvrhnúť svoje a najmä sily psa podľa vlastného uváženia a schopností.

Počas štyroch dní sme striedavo absolvovali skoro ráno pachové práce na stope, doobeda výcvik v ruinách (resp. schátraných opustených budovách bývalých kasární), výcvik zlaňovania ľudí aj psov na konštrukcii, ktorú nám zapožičali hasiči, tréning vyhľadania na ploche v zložitom teréne, výcvik poslušnosti na neďalekom cvičisku, teóriu a praktický tréning rádiokomunikácie pri vyhľadávaní, ako aj označovanie nálezov podľa medzinárodných smerníc INSARAG. A aby toho nebolo málo, v noci ešte nočný tréning vyhľadávania v opustených schátraných budovách.

Naozaj náročné 4 dni pre psa aj psovoda – keď človek nepracoval s vlastným psom, pomáhal s výcvikom tých ostatných. Avšak aj takáto záťaž je potrebná na zistenie možností psa i psovoda. Pri ostrých pátracích akciách je totiž nevyhnutné poznať vlastné limity, aby záchranári neohrozili seba a ani iných, no zároveň aby efektívne pomáhali pri hľadaní nezvestných osôb v rôznych terénoch a podmienkach.

Záchranárska kynológia ako koníček alebo poslanie?

Práca záchranárov - kynológov je časovo náročná, vyžaduje si odhodlanosť a obetavosť ľudí – či pri príprave psov alebo pri samovzdelávaní. Všetci trénujeme a pracujeme dobrovoľne, obetujeme svoj voľný čas na tréningy, školenia a ukážky práce záchranárskych kynologických tímov na rôznych podujatiach a školách. Často si berieme dovolenky a voľno v zamestnaní, aby sme mohli pomáhať pri vyhľadávaní nezvestných osôb.

Radi privítame nových nadšencov v našich kruhoch, ktorých práca a pomoc so psom zaujíma a chceli by si ju vyskúšať a neprekáža im, že odmenou za ich úsilie nebudú financie, ale úprimná vďaka či slzy šťastia ľudí, ktorým sa snažíme pomocou našich štvornohých priateľov pomôcť nájsť ich stratených blízkych.

Autori článku: Lucia Valentovičová, Iveta Lipovská
Zdroj: https://psisvet.sk/index.php/o-psoch/pracovne-psy/180-medzinarodne-vycvikove-sustredenie-zachranarskych-psov-v-malackach