Ružinovský detský pretek 2007

Ružinovský detský pretek 2007

 

Fotky - MDD 2007

 

Je sobota 2.6.2007, 7,00 hod ráno a na cvičisku BKZB prebiehajú posledné horúčkovité prípravy na Ružinovský detský pretek o najposlušnejšieho psíka, ktorý už po jedenásty krát organizujú kynológovia – záchranári pri príležitosti MDD. Tento pretek má dlhoročnú tradíciu a každým rokom stúpa nielen počet zúčastnených detí, ale aj sponzorov. Jedenásteho ročníka sa zúčastnilo 22 detí so svojimi psíkmi, ktoré boli už tradične rozdelené do dvoch kategórií podľa veku detí. V kategórii A súťažilo 12 detí vo veku do 10 rokov, v kategórii B si sily zmeralo 10 detí do 15 rokov. Najmladšou pretekárkou bola Martinka Filipčíková, ktorá vo svojich 4 rokoch už bez problémov zvláda svojho psíka. Určite by mohla slúžiť ako príklad pre mnohých dospelých, ktorí zúfalo naháňajú svojich štvornohých zverencov po bratislavských sídliskách.

Z plemien, ktoré si deti priviedli, boli najčastejšie zastúpené labradorské retrievery, bradáče, nemecké ovčiaky, jorkšírske teriéry a krížence rôznych plemien. Tohtoročným prekvapením bola však argentínska doga, ktorú s absolútnou istotou ovládal len 5-ročný Markus Martinkovič. Opäť príklad toho, že aj príslušník tzv. „bojového plemena“ môže byť v tých správnych rukách výborným rodinným priateľom.

V prvej časti preteku si deti zmerali sily pri cvikoch poslušnosti. So svojimi zverencami museli ukázať privolanie, chôdzu pri nohe, prekonávanie rôznych prekážok, dlhodobé odloženie a iné cviky dôležité pre zvládnutie psíka v bežnom živote. Výkony v kategórii menších detí hodnotila Mirka Babková, ktorá svojim pedagogickým prístupom dokázala presvedčiť aj tých najtvrdohlavejších havkáčov. Kategóriu B prísnym okom posudzovala Hela Pavlíková. V tejto kategórii už bolo možné vidieť aj seriózne a kvalitné výkony, ktoré dávajú tušiť, že nám rastú nové kynologické talenty.

Po skončení prvej časti sa deti mohli zabaviť pri ďalších súťažiach. Spoločne si deti z oboch kategórií mohli vyskúšať, ktorý psík je najrýchlejší, kto vie najrýchlejšie bežať s vajíčkom, či loptičkou na lyžičke, alebo že vôbec nie je jednoduché trafiť loptičkou do koša.

Vďaka členkám Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska si mohli deti pozrieť aj výstavu fotografií „Tisíc očí“, zameranú hlavne na prácu asistenčných a vodiacich psov. Samozrejme, že sa nezabudlo ani na dospelých, pre ktorých bol najväčším lákadlom dobre zásobený bufet. Najviac išli na odbyt „hot dogy“, a to určite nielen preto, že celý výťažok z predaja bol venovaný na podporu Slovenského Červeného Kríža.

Na záver na deti čakalo vyhodnotenie so stupienkami víťazov, aplauzom, fotografovaním, krásnymi pohármi a vecnými ceny pre deti aj pre psíkov, takže to vyzeralo ako na naozajstnom veľkom preteku. Vyhodnotení boli prví traja z každej kategórie, celkový víťaz, ale aj najmladší účastník, či najlepšie zladený pár. Vďaka množstvu cien pre všetkých, krásnemu počasiu a výbornej atmosfére odchádzali spokojní nielen víťazi, ale všetci zúčastnení. A o to predsa išlo.

Výsledková listina

Absolútnym víťazom 11. ročníka Ružinovského preteku o najposlušnejšieho psíka sa stal Jakub Marček s 8-ročnou fenkou nemeckého ovčiaka Hexa Polícia.  

 

Kategória A

  1. Danielka Tarabová, 10 rokov
  2. Maťko Filipčík, 7 rokov
  3. Maťka Filipčíková, 4 roky
  4. Simonka Benčičová, 6 rokov
  5. Janka Gaťová, 10 rokov
  6. Markusko Martinkovič, 5 rokov
  7. Sabrinka Sotelová, 7 rokov
  8. Majka Mináriková, 10 rokov
  9. Barborka Losová, 9 rokov
  10. Dianka Samolejová, 10 rokov
  11. Emka Švecová, 5 rokov
  12. Miriamka Spodná, 8 rokov

Kategória B

  1. Jakub Marček, 13 rokov
  2. Martin Tyleš, 11 rokov
  3. Daniel Gašparík, 14 rokov
  4. Eva Sotelová, 11 rokov
  5. Nikola Domonkošová, 14 rokov
  6. Matej Čulík, 13 rokov
  7. Martin Gašparík, 15 rokov
  8. Jana Posvanzová, 12 rokov
  9. Diana Losová, 12 rokov
  10. Mária Lipovská, 13 rokov

Na záver patrí poďakovanie všetkým sponzorom, ktorí sa rozhodli prispieť a pomohli tak podporiť snahu viesť deti k zmysluplnej a užitočnej záľube.
Hlavný sponzor: Popular, s.r.o., dovozca krmiva BONO
Tesco Stores SR, a.s.
Eukanuba
Yves Rocher
AT Magazín
Westie
Klub chovateľov plemena BO

-ip-