Víkendové sústredenie Brno 3/2012

16. - 18.3.2012 sme dostali príležitosť navštíviť našich kolegov z Kynologickej Záchrannej Jednoty ČR v Brne. Ponúkli nám možnosť prísť si potrénovať, vymeniť skúsenosti, spoznať nových ľudí a nabrať inšpiráciu do našich ďalších tréningov.

V piatok sme začali z ostra hneď po príchode nočným vyhľadaním na ploche. V sobotu ráno nasledoval presun do bývalej Zbrojovky v Brne, kde sme podelení do niekoľkých skupín aj s našimi českými priateľmi objavovali "krásy" a zákutia nekonečných priestorov bývalých výrobných hál. Trénovalo sa na dve kolá, každé kolo v inej časti Zbrojovky, takže psy dostali zabrať aj pri neustálom presúvaní sa, nakladaní a vykladaní. Náročné úkryty občas zamotali starším psom hlavy, ale nakoniec sa všetci úspešne vysporiadali aj s tými najťažšími. Mládežníci naopak bez najmenších problémov prekonávali všetky "nástrahy", ktoré sme im nachystali.

Po krátkom oddychu na nás čakal nezabudnuteľný a jedinečný zážitok, keď sme mali možnosť šteknúť si v jaskyni kúsok nad Brnom.  Tam sme v úplnej tme potrápili nosy našich havkáčov a otestovali ich odvahu.

Sobotný večer patril ako obvykle zoznamovaniu, debatkám, vínku a dobrej papanici, ktorú pre nás nachystali naši hostitelia.

V nedeľu sa časť našej výpravy vybrala opäť do ruín Zbrojovky a druhá časť vyskúšala prekážky na cvičáku KK Zetor. Najzaujímavejší bol nový tunel, ktorý od tohto roku bude na IRO skúškach. Dáša s Lafe mala česť nechať si posúdiť poslušnosť a obratnosť medzinárodným rozhodcom Pavlom Šabackým, my ostatní sme si vďaka tomu mohli pozrieť kompletnú poslušnosť podľa nového IPOR. Prediskutovali sme nové prevedenie skupinky osôb, ako aj cvik ovládateľnosti na diaľku, ktorý je v skúšobáku úplnou novinkou.

Po poslušnostiach nasledoval presun na plošné vyhľadanie a nakoniec sme si čas našli aj na stopy. Naši štvornoháči náročný program zvládli na jednotku, prekvapením boli najmä mladí a začínajúci psi, ktorí svoj prvý "pracovný" víkend odpracovali ako profíci. Ďakujeme celému tímu KZJ ČR za možnosť prežiť nezabudnuteľný víkend, Soničke Šabackej za ochotu, pomoc a dobré rady, Marcelke Rezkovej za to, že nám ochotne robila sprievodcu počas celého nášho pobytu a Šárke Chmelovej za jaskynné dobrodružstvo :) Veľmi veľmi sa tešíme aj nabudúce ...